You are currently viewing Filarmonica din Sofia imprimă noi înregistrări ale imnurilor oficiale ale Uniunii Europene și Bulgariei

Filarmonica din Sofia imprimă noi înregistrări ale imnurilor oficiale ale Uniunii Europene și Bulgariei

Filarmonica din Sofia şi dirijorul Nayden Todorov, care este în prezent ministrul bulgar interimar al Culturii, au realizat noi înregistrări digitale ale imnurilor Bulgariei şi Uniunii Europene, au anunţat reprezentanţii acestei orchestre.

Cele două imnuri vor fi încărcate pe site-ul Guvernului bulgar, de unde vor putea fi descărcate gratuit.

Noile înregistrări au fost realizate la Bulgaria Hall din Sofia şi corespund cerinţelor tehnice din perioada actuală.

Nayden Todorov a declarat că în secolul al XXI-lea, în era internetului şi a inteligenţei artificiale, Bulgaria merită să aibă o versiune digitală a imnului bulgar original şi a imnului Uniunii Europene.

Imnul naţional al Bulgariei a fost compus şi scris de Tsvetan Radoslavov în timp ce pleca să lupte în războiul sârbo-bulgar din 1885 şi a fost adoptat în 1964. Textul său a fost modificat de mai multe ori, cel mai recent în 1990.

În 1972, Consiliul Europei a adoptat „Oda bucuriei” ca imn al său. În 1985, această partitură compusă de Beethoven a fost adoptată, fără text, de şefii de stat şi de guvern din UE ca imn oficial al Comunităţii Europene de atunci – devenită, din 1993, Uniunea Europeană.

Friedrich Schiller a scris poemul „An die Freude” („Odă bucuriei”) în 1785 ca o „celebrare a fraternităţii umane”. După moartea lui Schiller, versurile acestui poem au devenit textul celei de-a patra mişcări corale din „Simfonia a 9-a” compusă de Ludwig van Beethoven.