You are currently viewing ADR Sud Muntenia: Mânăstirea Viforâta este una din cele mai importante vetre de spiritualitate din sudul Munteniei

ADR Sud Muntenia: Mânăstirea Viforâta este una din cele mai importante vetre de spiritualitate din sudul Munteniei

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia a organizat, în toamna anului 2023, concursul „Regio, pașaport spre dezvoltare în Sud-Muntenia!”. Pe locul I, la secțiunea „Unități de cult”, s-a situat proiectul de restaurare și consolidare a Bisericii „Sfântul Gheorghe” – Mănăstirea Viforâta, un proiect în valoare de 1.740.159 E, prezentat, astăzi de ADR Sud Muntenia, ca o reușită.

„Mânăstirea Viforâta, ctitorie a Voievodului Vlad Înecatul, din anul 1530, poartă amprenta binefăcătoare a restaurărilor unor voievozi importanți, precum Radu Mihnea, Matei Basarab, ori a Sf. Martir Constantin Brâncoveanu.
Complexul monahal a beneficiat de ample lucrări de restaurare, la inițiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon. Astfel, au fost realizate lucrări de consoidare a bisericii mânăstirii, s-a refăcut integral acoperișul, a fost realizată o centură de beton armat la nivelul fundațiilor, s-a realizat încălzire prin pardoseala de granit, a fost curățată pictura și restaurată catapeteasma.
De asemenea, a fost realizată pardoseală din sticlă acolo unde s-au făut descoperiri arheologice importante, pentru a se putea vedea de catre pelerini și vizitatori locurile respective și au fost montate capiteluri ornamentale și o noua instalație electrică.
Mânăstirea Viforâta este una din cele mai importante vetre de spiritualitate din sudul Munteniei, unde de-a lungul anului vin foarte mulți pelerini și vizitatori, ea susținând misiunea culturală și spirituală a Bisericii”, se arată pe pagina ADR Sud Muntenia.

AUTOR: F.S.