You are currently viewing Marcel Ciolacu: Judeţul Braşov este campionul absolut în ceea ce priveşte creşterea economică la nivel naţional

Marcel Ciolacu: Judeţul Braşov este campionul absolut în ceea ce priveşte creşterea economică la nivel naţional

Guvernul României s-a reunit marți, 14 mai, într-o ședință la Casa Armatei din Brașov. Braşovul a fost ales de premier pentru organizarea şedinţei din această săptămână pentru că, pe ordinea de zi, sunt câteva proiecte de hotărâre ce vizează judeţul Braşov.

Acestea vizează revizuirea şi completarea Studiului de Fezabilitate din 2006 pentru sectorul de autostradă 5 Cristian – Ghimbav, cu o lungile de 5,18 km. Conform proiectului noului act normativ, valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 879.897.000 lei, iar termenul de finalizare a proiectului este de 24 de luni. Totodată, în proiectul de hotărâre se arată că finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile Programul Transport 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Pe traseul autostrăzii va fi construit un pod peste râul Bârsa, un pasaj peste autostradă, pe DJ 112B, două pasaje bretelele nodurilor Cristian şi Codlea. De asemenea, vor fi construite două noduri rutiere, unul la Cristian, la intersecţia autostrăzii existente Râşnov – Cristian cu DN 73G şi unul la Codlea, la intersecţia autostrăzii cu DN 1 (unde se va amenaja un sens giratoriu).

Acest sector de autostradă va continua segmentul existent, Râşnov – Cristian, dat în folosinţă în anul 2020. Cele două tronsoane fac parte din Autostrada Bucureşti – Braşov (A3), care include şi tronsoanele din Valea Prahovei (Ploieşti – Braşov).

Un alt proiect de hotărâre privește casarea sau valorificarea infrastructurii feroviare de pe segmentul Brașov – Sighișoara, care va fi scos din uz odată cu finalizarea noilor tronsoane realizate printr-un proiect european.

Premierul a declarat că a vrut să facă şedinţa la Braşov în semn de respect pentru una dintre cele mai puternice zone de dezvoltare ale României.

Judeţul Braşov este campionul absolut în ceea ce priveşte creşterea economică la nivel naţional. În ultimii doi ani, acest judeţ s-a dezvoltat de două ori mai repede decât restul ţării, având o creştere economică de 11.6%, faţă de media naţională de 6,8%.

Avem aproape 200.000 de salariaţi care produc zi de zi valoare adăugată în acest judeţ. Pentru prima dată, PIB-ul adică producţia pe locuitor în judeţ a crescut cu 50% faţă de 2020, ajungând la un nivel record de 20.000 de euro.

Pe scurt, judeţul Braşov este astăzi un model de succes care a ştiut să se adapteze noilor realităţi economice, să producă mult mai mult şi să facă astfel uitată aşa zisa glorie a fostelor fabrici comuniste”, a spus premierul.

Editor: IFA