You are currently viewing Turnul Chindiei și vila Minovici, incluse de Uniunea Europeană în colecția paneuropeană de bunuri culturale digitalizate în format 3D

Turnul Chindiei și vila Minovici, incluse de Uniunea Europeană în colecția paneuropeană de bunuri culturale digitalizate în format 3D

Vila Minovici din București și Turnul Chindiei din Târgoviște au fost incluse, la recomandarea României, în colecția paneuropeană de bunuri culturale digitalizate în format 3D, lansată marți, 14 mai, de Comisia Europeană, potrivit unui comunicat al instituției de la Bruxelles.

Comisia Europeană a lansat astăzi o colecție de bunuri de patrimoniu cultural digitalizate în format 3D pe Europeana, spațiul european comun de date pentru patrimoniul cultural. Colecția a fost prezentată în cadrul unui eveniment la nivel înalt desfășurat la Bruxelles, în prezența comisarului Thierry Breton și a miniștrilor culturii din UE.

Colecția este rezultatul campaniei “Twin it! 3D for Europe’s culture’ și include o serie de clădiri, situri și obiecte istorice, precum statuia unei Madone Lactans situată în Leuven, Belgia, situl arheologic din Delphi, Grecia, Monumentul Libertății din Rīga, Letonia, Biserica Colegială Sfântul Martin Episcopul din Opatów, Polonia sau Vila Minovici din București și Turnul Chindiei din Târgoviște, România. Colecția completă, cu activele 3D trimise de statele membre respective, este disponibilă în galeria Twin-it! de pe Europeana.

În colecția prezentată s-a strecurat și o greșeală, în dreptul Turnului Chindiei apărând că acesta se găsește în București.

„Modelele 3D de înaltă calitate ale bunurilor culturale europene pe care le prezentăm astăzi demonstrează excelența europeană în domeniul digitalizării 3D. Încurajez toate statele membre să valorifice oportunitățile oferite de tehnologia și datele digitale pentru a conserva patrimoniul nostru cultural european pentru generațiile viitoare și pentru a promova aplicații inovatoare, de la educație la turism”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Lansat la 21 iunie 2023, “Twin it!” a invitat cele 27 de ministere ale culturii din UE să selecteze și să prezinte un bun de patrimoniu cultural digitalizat în format 3D. Campania a urmărit să încurajeze inovarea și să accelereze utilizarea și reutilizarea 3D, sprijinind în același timp statele membre în eforturile lor de digitalizare și conservare.

Editor: IFA