Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că statele europene se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri de tuse convulsivă începând cu ultimele luni ale anului trecut. Astfel, numărul de cazuri a crescut de zece ori în primul trimestru al acestui an comparativ cu media anilor precedenți. Și în România, numărul de cazuri înregistrat în primele luni din acest an este semnificativ mai mare decât media anilor precedenți, arată datele publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Astfel, în primele patru luni din acest an au fost raportate în România 112 cazuri de tuse convulsivă, față de doar 16 cazuri înregistrate în întregul an 2023. Media ultimilor cinci ani prepandemici (2015-2019) a fost de 93 de cazuri.
Cazurile au fost înregistrate în 22 judeţe ale ţării, iar grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani.
“Din numărul total de 112 cazuri, 78% nu aveau nicio doză de vaccin în antecedente, deşi procentul optim era de 95% cu cel puţin o doză de vaccin”, a precizat INSP.
Tusea convulsivă (pertussis) a provocat deja două decese în România, ambele la sugari.
Specialiştii recomandă prezentarea la medic la apariţia simptomelor sugestive: accese de tuse intense şi prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respiraţie la sugar și inspir zgomotos (“tuse măgărească”).
De asemenea, este recomandată vaccinarea la timp a sugarilor şi recuperarea restanţierilor, vaccinarea gravidelor, în vederea asigurării protecţiei sugarului mic, dar şi a mamei, dar și vaccinarea adulților, cu rapel la fiecare 10 ani.
Tusea convulsivă, sau pertussis (popular cunoscută ca “tuse măgărească”), este o boală respiratorie foarte contagioasă, provocată de bacteria Bordetella pertussis, care elimina toxine ce determină inflamarea căilor respiratorii. Boala se manifestă prin accese de tuse violentă, nestăpânită, care fac dificilă respirația, putând fi severă și chiar fatală în cazul copiilor mici, cu vârsta sub 1 an, și persoanelor vârstnice. Singura metodă de protecție este vaccinarea.
Valuri epidemice de tuse convulsivă apar de obicei o dată la 3-5 ani, chiar și în țările cu rate înalte de vaccinare, potrivit ECDC. Valul actual ar putea fi asociat cu o scădere a ratelor de imunizare în perioada pandemiei de Covid-19.
Creșterea relativ mare numărului de infectări este generată și de numărul scăzut de cazuri din perioada pandemiei, când restricțiile impuse au redus circulația infecției.
Mai mult, circulația scăzută a bolii din perioada 2020-2022 a redus imunitatea populației la infecție.
Editor: IFA