You are currently viewing SUA alocă încă 2 miliarde de dolari Ucrainei

SUA alocă încă 2 miliarde de dolari Ucrainei

Statele Unite alocă o finanțare militară suplimentară de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, a anunțat secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, la Kiev, relatează Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

Avem, bineînțeles, suplimentul, iar asistența din supliment este pe drum. De fapt, ne ocupăm de ea. O parte din ea a fost deja livrată. Dar astăzi vreau să adaug ceva în plus, anunțând că vom oferi o finanțare militară externă suplimentară de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina. Și am pregătit totul în cadrul unui fond de investiții pentru apărare, primul de acest fel”, a declarat Blinken.

Potrivit lui Blinken, această finanțare va consta din trei componente.

În primul rând, acest fond va oferi asistență în prezent, astfel încât Ucraina să poată procura arme; în al doilea rând, va permite o concentrare asupra investițiilor în infrastructura de apărare a Ucrainei; și în al treilea rând, va construi o bază a industriei de apărare care va contribui la consolidarea în continuare a capacității de a produce ceea ce Ucraina are nevoie acum.

Și, în cele din urmă, utilizarea acestui fond pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze echipamente militare din alte țări, nu doar din Statele Unite, pentru uzul Ucrainei. Toate acestea, în special când ne gândim la baza industrială de apărare, se bazează pe un spirit incredibil de inovație, de ingeniozitate, de antreprenoriat, pe care îl vedem aici, în Ucraina, și pe care am avut din nou ocazia să îl văd cu ochii mei”, a adăugat șeful diplomației americane.

Blinken a mai anunţat că o întâlnire între preşedinţii american şi ucrainean, Joe Biden şi Volodimir Zelenski, ar putea avea loc în săptămânile următoare, iar în acelaşi orizont de timp ar putea fi semnat un acord de securitate între SUA şi Ucraina, după ce Kievul a încheiat deja acorduri de acest fel cu mai multe state occidentale care-i oferă ajutor militar în războiul cu Rusia.

Editor: IFA