You are currently viewing Titus Corlățean: retorica urii și radicalizarea pot genera consecințe îngrozitoare chiar și în România

Titus Corlățean: retorica urii și radicalizarea pot genera consecințe îngrozitoare chiar și în România

Premierul Slovaciei se află în stare gravă, după ce acesta a fost împușcat, ieri. Robert Fico a fost atacat de un bărbat, în vârstă de 71 de ani, în timpul unei întâlniri cu susținătorii săi într-un oraș din centrul țării.

Din mulțime, au fost trase patru focuri de armă, iar Robert Fico a căzut la pământ. La scurt timp, cei mai importanți lideri europeni și internaționali au transmis mesaje de susținere pentru oficialul Rănit. Printre cei care și-au exprimat indignarea se află și Șeful Comisiei de Politică Externă din Senatul României, Titus Corlățean, care trage un semnal de alarmă asupra consecințelor pe care le poate avea radicalizarea, tot mai prezentă și în mediul public din țara noastră.

Nu reușesc sa depășesc starea de șoc urmărind ceea ce se întâmplă dramatic în Slovacia, acolo unde Primul ministru Robert Fico, aflat la al treilea mandat de premier, a fost împușcat de un bărbat de 71 de ani, se pare scriitor, de mai multe ori în piept și stomac. În clipa în care scriu acest mesaj, premierul slovac, pe care îl cunosc personal de mulți ani, fără să îi împărtășim întotdeauna unele din opiniile sale politice, se află în stare critică.
Deocamdată nu se cunosc motivele tentativei de asasinat și nici nu vreau să speculez.
Am discutat telefonic atât cu ambasadorul Slovaciei la București, Hatiar Peter, cât și cu Călin Fabian, ambasadorul României la Bratislava. Evident că i-am transmis ambasadorului Slavaciei, națiune prietenă celei române, întreaga solidaritate și dorința sinceră de a primi o veste bună despre starea de sănătate a premierului Fico, condamnând în termenii cei mai fermi această tentativă de asasinat.
Voi discuta și cu omologul meu slovac, președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul de la Bratislava, Marian Kery, inclusiv despre motivele încercării de asasinat.
Nu pot însă să îmi reprim un gând și îl împărtășesc cu dvs. Știu deja că la Bratislava nu este exclusă ipoteza ca acest gest criminal reprobabil să fi fost cauzat sau stimulat de starea de tensiune politică și socială din societatea slovacă, generată de radicalizarea politicii de la Bratislava, de atitudini și discursuri politice bazate pe ură, de acuze și lipsă de dialog politic real. Cu impact serios asupra stării de spirit din populație.
Și mă gândesc că DACĂ acest lucru s-ar confirma, noi, românii, ar trebui să fim printre primii europeni care ar trebui să realizăm că retorica urii și radicalizarea, violența verbală sau chiar fizică propagate constant și cu tonalități tot mai ridicate de politicieni în special din două formațiuni politice românești, aflate în Parlament (a se vedea „spectacolul” deplorabil de ieri din Parlament, arunci când am avut programată o ședință solemnă, în baza Legii adoptate anterior, de marcare a Zilei solidarității și prieteniei România-Israel), poate genera consecințe îngrozitoare chiar și în România. Și că noi, în țara asta, dincolo de opțiunile și opiniile politice diferite sau lucrurile care ne despart, avem în comun lucruri mult mai importante, cum sunt binele națiunii și identitatea românească, pacea, stabilitatea, identitatea noastră europeană, libertatea, credința creștină și dorința de a face Bine și că NU avem nevoie de RADICALIZARE și URĂ! Și că trebuie, toți cei raționali în țara asta, să RESPINGEM EXTREMISMELE, pentru că altfel consecințele acestora pot îngropa această țară.
Cei care vor persevera în perioada următoare în politica lor radicală și bazată pe stimularea urii se vor face direct responsabili de eventuale derapaje mai grave (Doamne ferește!) care ar putea apărea și în România!
Dumnezeu să ne dea gândul cel bun!”, scrie Titus Corlățean, pe pagina sa de socializare.

AUTOR: F.S.