You are currently viewing Nava-școală „Mircea” a împlinit astăzi 85 de ani de la intrarea în serviciul Forțelor Navale Române

Nava-școală „Mircea” a împlinit astăzi 85 de ani de la intrarea în serviciul Forțelor Navale Române

În cei 85 de ani de activitate, nava-școală „Mircea” s-a dovedit a fi un exponent de seamă al continuității tradițiilor marinărești în formarea viitorilor ofițeri și maiștri militari de marină și în promovarea învățământului românesc de marină.

Pe lângă rolul său esențial în domeniul învățământului militar de marină, nava-școală „Mircea” are și un rol important de reprezentare.

În anul 2019, velierul a fost declarat „Ambasador Onorific în Serviciul României”, iar, în anul 2022, nava și-a completat vocația de diplomație navală cu cea de „Ambasador al României Sustenabile”.

Cu ocazia evenimentului, în Portul militar Constanța a fost organizată o ceremonie militară și religioasă în prezența autorităților, dintre care reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale, Statului Major al Apărării, Statului Major al Forțelor Navale, Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, precum și comandanți ai altor structuri din Forțele Navale Române.

La eveniment au participat, de asemenea, invitați și reprezentanți ai autorităților publice locale și foști membri ai echipajului Navei-școală „Mircea”.

Sărbătoarea a fost marcată și prin emiterea unei monede omagiale, lansată de Regia Autonomă „Monetăria Statului”, intitulată „Nava-școală «Mircea» – 85 de ani de la intrarea în serviciul Forțelor Navale Române”, cu un tiraj de 60 de bucăți din argint și 40 din tombac, informează Forțele Navale Române.

Nava-școală „Mircea” este o ambarcațiune velier de tip bark (navă cu trei arbori), construită între anii 1938-1939 la Șantierul Naval „Blohm und Woss” din Hamburg, Germania.

Nava a sosit pentru prima dată în țară la 17 mai 1939, moment în care a intrat în serviciul Marinei Militare.

Editor: IFA