You are currently viewing Cinci zile de doliu național în Iran, după găsirea trupurilor președintelui Ebrahim Raisi și al ministrului de Externe, Hossein Amir-Abdollahian

Cinci zile de doliu național în Iran, după găsirea trupurilor președintelui Ebrahim Raisi și al ministrului de Externe, Hossein Amir-Abdollahian

Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei a decretat cinci zile de doliu național după găsirea trupurilor președintelui Ebrahim Raisi și al ministrului de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, la locul accidentului de elicopter din nord-vestul Iranului.

Luni, pe 20 mai, televiziunea de stat iraniană a transmis că elicopterul s-a prăbușit din cauza condițiilor meteorologice defavorabile. Nu se știe deocamdată câți oameni erau la bordul aparatului de zbor prăbușit.

Mohammad Mokhber, prim vicepreședinte al Iranului, a fost numit de către Khamenei în funcția de președinte interimar. Conform legilor iraniene, în cazul decesului președintelui, puterea e transferată primului vicepreședinte.

Ministrul adjunct al Externelor, Ali Bagheri Kani, a preluat funcția de ministru, scrie presa iraniană.

Agenția de presă de stat IRNA scrie că la bordul elicopterului ar fi fost și guvernatorul Provinciei Azerbaijandul de Est, precum și alți oficiali și gărzile lor de corp.

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, se întorcea din zona de graniță a Iranului cu Azerbaidjanul, unde participase, împreună cu omologul său azer, Ilham Aliyev, la inaugurarea a două baraje.

Guvernul iranian a transmis duminică, 19 mai, că elicopterul în care se afla președintele era unul dintre cele trei din convoiul care zbura de la granița cu Azerbaidjanul.

Două dintre cele trei elicoptere au aterizat în siguranță în orașul Tabriz, dar al treilea, cel care îi transporta pe președinte și alți oficiali, nu a mai ajuns în oraș.

Editor: IFA