You are currently viewing Noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, a depus jurământul

Noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, a depus jurământul

Noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, a depus luni jurământul la palatul prezidenţial din Taipei, alături de vicepreşedinta Hsiao Bi-khim, într-o ceremonie de la care s-au difuzat imagini video oficiale, transmite AFP, transmite Agerpres.

Lai provine din Partidul Democratic Progresist (PDP) şi este un promotor al independenţei faţă de China, descris însă drept „pragmatic”, menţionează AFP. El şi-a moderat atitudinea, susţinând statu-quoul, însă Beijingul – care revendică Taiwanul drept provincie a Chinei – îl consideră şi pe el un „separatist periculos”.

Agenţia observă că în cei opt ani de mandat ai preşedintei Tsai, relaţiile între Taipei şi Beijing s-au deteriorat. Dialogul direct s-a întrerupt din 2016, iar Lai, care a încercat să îl reia ar putea fi respins de partea chineză, apreciază AFP, pe baza opiniilor unor experţi.

În discursul de la învestitură, urmărit cu atenţie tocmai pentru a afla ce poziţie are noul preşedinte, Lai a cerut Chinei „să înceteze intimidările politice şi militare împotriva Taiwanului”, să îşi asume alături de insula independentă de facto răspunderea faţă de omenire „de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi în întreaga regiune” şi să urmărească „eliberarea lumii de teama războiului”.

El le-a mulţumit compatrioţilor săi că au rezistat influenţei „forţelor externe” şi „au apărat cu hotărâre democraţia”.

La ceremonie au fost invitate 51 de delegaţii străine, inclusiv din SUA, Japonia şi Canada. Taiwanul, care încearcă să obţină o recunoaştere diplomatică mai largă, a invitat opt şefi de stat.

Editor: IFA