You are currently viewing Chișinăul a semnat Parteneriatul de Securitate și Apărare cu UE

Chișinăul a semnat Parteneriatul de Securitate și Apărare cu UE

Parteneriatul de Securitate și Apărare al Rep. Moldova cu UE a fost semnat la Bruxelles de șeful diplomației europene, Josep Borrell, și premierul moldovean, Dorin Recean.

,,Moldova este prima țară care a semnat un Parteneriat de Securitate și Apărare cu UE. Acest parteneriat va spori reziliența țării. Acesta va permite să abordăm în comun provocările comune de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient și să explorem noi domenii ale cooperării”, a scris șeful diplomației europene, Josep Borrell, pe internet.

„Nu există un mecanism mai bun pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova decât aderarea la UE. Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm reziliența țării noastre în fața provocărilor cu care ne confruntăm. Asta înseamnă că vom spori alinierea țării noastre la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, vom consolida asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace și vom contribui mai activ la pacea și securitatea europeană. Alături de Uniunea Europeană, Moldova devine mai puternică și mai rezistentă, atât din punct de vedere politic, cât și economic, și ne bucurăm să vedem aceeași deschidere din partea statelor membre. Alături de Uniunea Europeană, viitorul Republicii Moldova este unul mai competitiv, mai pașnic și mai sigur”, a menționat premierul moldovean, Dorin Recean.

Cei doi oficiali au semnat Parteneriatul de Securitate și Apărare în cadrul unei întrevederi avute loc la Bruxelles, unde se desfășoara cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

În prezent, Republica Moldova, care în octombrie anul trecut a declarat pentru prima dată în mod oficial că Rusia reprezintă o „amenințare la adresa securității”, a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța și primește o parte din fondurile UE pentru a-și consolida capacitățile de apărare.

Editor: IFA