You are currently viewing Expert Forum: 11 milioane lei, cheltuiți până acum cu campania la europarlamentare și peste 3,8 milioane lei, la locale

Expert Forum: 11 milioane lei, cheltuiți până acum cu campania la europarlamentare și peste 3,8 milioane lei, la locale

Expert Forum arată, în raportul publicat pe baza datelor AEP privind finanţarea campaniei electorale din 16 mai, că au fost înregistrate cheltuieli de 11 milioane de lei pentru alegerile europarlamentare şi peste 3,8 milioane de lei pentru locale, cele mai mari fiind la PSD şi PNL.

Potrivit EFOR, la europarlamentare, până la data de 16 mai, s-au raportat venituri de 40 de milioane de lei, din care 14 milioane de lei provin de la candidaţi şi 26 de milioane lei prin transfer de la partide.

Totodată, până la 16 mai, au fost înregistrate cheltuieli de 11 milioane de lei.

PSD a angajat cele mai mari cheltuieli, adică 9.333.162,38 de lei, „pentru vestimentaţie”. USR a cheltuit 411.343,96 lei pentru producţia şi difuzarea materialelor de propagandă electorală online şi 135.000 lei pentru diverse, iar AUR a dat 1.190.000 lei pentru propagandă online, menţionează raportul EFOR.

La alegerile locale s-au raportat venituri de 59 de milioane de lei din partea candidaţilor, inclusiv cei independenţi şi 1,3 milioane din partea partidelor politice, alianţelor şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, prin transferuri la nivel central şi la nivel de judeţ, mai arată EFOR.

Cea mai mare parte a veniturilor, adică 93%, provin din veniturile proprii ale candidaţilor (55 milioane lei), iar 7% (4 milioane lei) din împrumuturi, donaţiile reprezentând sub 1% (271.000 lei).

Peste jumătate din fonduri au fost aduse de către candidaţii la funcţia de primar, iar candidaţii la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean au adus contribuţii de 10 milioane de lei.

Până la data raportării, partidele au cheltuit 3,5 milioane de lei, la care se adaugă 345.000 de lei pentru candidaţii independenţi.

„Cele mai mari cheltuieli se regăsesc la PNL şi PSD”, arată raportul EFOR.

Dintre acestea, liberalii au cheltuit 865.000 de lei pentru printuri de afişe şi materiale promoţionale, respectiv 786.000 lei pentru promovare online, precum şi 400.000 de lei pentru servicii, protocol şi consultanţă.

PSD a cheltuit pe afişe şi broşuri – 220.000 lei, pe propagandă online – 202.000 lei, iar pentru închirieri, consultanţă, vestimentaţie – 260.000 lei.

La USR cei mai mulţi bani s-au cheltuit pe propagandă online – 270.000 lei, pe materiale de promovare tipărite – 72.000 lei.

UDMR a cheltuit cea mai mare parte a banilor pe afişe şi alte tipărituri – 227.000 lei, iar AUR a înregistrat doar cheltuieli pentru comisioane bancare – 1.983 lei.

Ceilalţi competitori electorali încă nu și-au declarat cheltuielile.

Cele mai mari contribuţii sunt cele ale social democratului Florin Cârciu – 2.457.000 (venituri proprii) şi ale liberalului Ciprian Epure (împrumut), urmată de contribuţia de două milioane de lei din venituri proprii a senatorului social-democrat Vasile Dîncu.

La PNL cele mai mari contribuţii au venit din judeţele: Vrancea, Constanţa, Neamţ, Alba şi Botoşani.

La PSD cele mai mari contribuții au venit din Dolj, Argeş, Teleorman, Ialomiţa, Dâmboviţa.

La USR, contribuţiile provin de la candidaţi din Cluj (40%), Sector 2 (28%) şi Constanţa (11%).

La AUR, cei mai activi candidaţi provin din Botoşani, Timiş şi Bistriţa, iar la SOS România jumătate din bani au fost declaraţi de candidaţi din Bacău, Dolj şi Olt.

Peste jumătate din fonduri au fost aduse de candidaţii la funcţia de primar.

Contribuţii semnificative, de 10 milioane de lei, au adus şi candidaţii la funcţia de preşedinte al consiliului judeţean.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va publica în fiecare vineri pe site-ul www.finantarepartide.ro, informaţiile privitoare la contribuţiile depuse şi cheltuielile angajate de competitorii electorali.

Editor: IFA