You are currently viewing Malta respinge cererea României de extrădare a Prințului Paul Philippe al României

Malta respinge cererea României de extrădare a Prințului Paul Philippe al României

Un tribunal din Malta a respins, luni, cererea autorităţilor române de extrădare a lui Paul Philippe al României. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 3 zile. Curtea de Apel Braşov va solicita să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, ca în cazul parchetului din Franţa, potrivit Ministrului Justiției, Alina Gorghiu.

Cu această ocazie, trebuie să amintesc de cel mai recent demers în acest sens. Colegii de la Curtea de Apel Braşov au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa cu privire la câteva întrebări preliminare. Practic, să spună dacă în cazul predării lui Paul este respectată legislaţia UE în materia mandatului european de arestare.

În jurispreudenţa CJUE s-a consacrat că, doar în circumstanțe excepționale, instanţele pot refuza punerea în aplicare a unui mandat european de arestare. Ca exemplu, CEDO a condamnat Belgia după ce a refuzat să execute un mandat european de arestare(Castano c.Belgiei).

De asemenea, în virtutea principiului recunoaşterii reciproce, al încrederii reciproce şi al cooperării loiale, Curtea de Apel Brașov solicită CJUE să se pronunţe cu privire la participarea directă a statului emitent al unui MEA în procedura internă desfăşurată în alt stat. Pe scurt: dacă un fugar român este găsit in X stat şi se judecă predarea lui, statul român să poată trimite un reprezentant care să formuleze în mod direct cereri, propuneri de probe, să exercite căi de atac. Să exprime punctul de vedere al statului român. Să explice în faţa instanţei din statul străin orice detaliu de procedură internă sau legat de fugarul respectiv

Primul termen în dosarul de la CJUE este la finalul lunii iunie. Din punctul nostru de vedere, legislaţia UE în materia MEA nu este aplicată corespunzător şi o să exprimăm această opinie şi în faţa judecătorilor CJUE, alături de toate argumentele posibile”, arată reacția Ministrului Justiției, Alina Gorghiu.

Vă reamintim că la finalul lunii aprilie, acesta a fost ridicat dintr-un resort de lux din Malta, unde era în vacanță. Atunci, o instanță din Malta a decis arestarea preventivă a autointitulatului Prinț Paul, până în 9 mai.

Editor: IFA