You are currently viewing Klaus Iohannis: Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană

Klaus Iohannis: Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la posibilitatea ca România să cedeze un sistem de apărare aeriană Patriot Ucrainei, că este o situație care trebuie discutată și decisă cu specialiştii din armată, apoi în CSAT. De asemenea, a menţionat că nu acceptă, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană.

Nu comentez această chestiune şi nu cred că are ce căuta în spaţiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, care, în final, trebuie decisă în CSAT şi comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speţă foarte specializată şi care, sigur, trebuie dusă într-o zonă unde, din păcate, avem un conflict armat”, a afirmat Iohannis, întrebat în legătură cu varianta cedării unei baterii Patriot către Ucraina în cadrul unor declarații de presă susținute după vizita sa la Parcul Național Piatra Craiului.

Întrebat când va convoca şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care să să discute şi această chestiune, Iohannis a spus:

Nu este simplu. Să nu ne imaginăm că vorbim aici de o remorcă cu trei aparate. Este foarte complicat. Sunt contracte care s-au făcut între furnizor şi beneficiar, sunt instalaţii foarte sofisticate şi aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate, nemaivorbind de faptul că eu nu accept, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană, despre asta vorbim, Deci, în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva. Altfel nu se va face nimic“.

Editor: IFA