You are currently viewing Antony Blinken merge, săptămâna viitoare, în Cehia şi Republica Moldova

Antony Blinken merge, săptămâna viitoare, în Cehia şi Republica Moldova

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna viitoare în Cehia şi Republica Moldova, a transmis, vineri, Departamentul de Stat, într-un comunicat, notează Reuters.

La Praga acesta va participa la o reuniune informală a miniştrilor de externe din ţările NATO. Asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, James O’Brien, le-a declarat reporterilor că reuniunea va pregăti decizii ce vor fi adoptate la summitul NATO din iulie de la Washington.

‘‘Nu anticipăm că va exista o invitaţie pentru Ucraina de a se alătura NATO, dar credem că va exista o demonstraţie substanţială de sprijin faţă de Ucraina, care acţionează pentru a câştiga războiul’’, a menţionat O’Brien.

Aceasta va include sprijin NATO pentru construirea viitoarei forţe a Ucrainei şi pentru reformele necesare aderării ei la UE şi NATO, a indicat el.

Purtătorul de cuvânt a mai afirmat că Washingtonul se axează pe a face astfel încât ca Ucraina să aibă succes atât pe câmpul de luptă, cât şi atunci când va decide să facă pace cu Rusia.

Potrivit comunicatului Washingtonului, Blinken se va întâlni de asemenea cu ministrul de externe ceh Jan Lipavsky şi cu alţi oficiali de rang înalt pentru discuţii despre continuarea sprijinului pentru Ucraina, colaborarea în ce priveşte modernizarea apărării şi aprofundarea legăturilor în domeniul energiei.

În Republica Moldova, Blinken va avea discuţii pe tema sprijinului american faţă de progresele acestei ţări pe drumul aderării la Uniunea Europeană, precum şi pe tema securităţii energetice, se mai arată în comunicat.

Editor: IFA