You are currently viewing Primul centru de cercetare în inteligenţa artificială din România se construieşte la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Primul centru de cercetare în inteligenţa artificială din România se construieşte la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Încep lucrările la primul centru de cercetare înființat de la zero în România, după 1990. Este vorba despre Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială de la  Cluj.

Universitatea Tehnică din  Cluj-Napoca (UTCN) a organizat vineri, 24 mai 2024, evenimentul oficial de inaugurare a lucrărilor pentru Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială.

„Este o zi mare nu numai pentru Universitatea Tehnică din  Cluj-Napoca, este o zi importantă pentru oraș, pentru Transilvania și pentru România.

Aici se va edifica, în 18 luni, o construcție care are 14 mii de metri pătrați desfășurați, 33 de laboratoare și va putea să pună împreună inteligența a 300 de oameni. Vor lucra masteranzi, doctoranzi și cercetători și dorim ca acest hub al inteligenței artificiale să adune tot ce este mai bun din România pentru că, de fapt, dorim să fim un pol de excelență în inteligența artificială”, a declarat rectorul UTCN.

Evenimentul a cuprins un tur virtual al Institutului de Cercetare în Inteligență Artificială și un moment simbolic, în care, la temelia institutului a fost plasată, cu ajutorul unui roboțel, o Capsulă a Timpului, în care toți participanții au fost îndemnați să lase un mesaj pentru viitorii cercetători.

Editor: IFA