Administrația Spațială din China anunță, duminică dimineața, că Chang’e-6 a aselenizat fără incidente în bazinul Aitken de la Polul Sud lunar, unul dintre cele mai mari cratere de impact din sistemul solar. Misiunea sa este aceea de a aduce probe de sol din această zonă puțin explorată de pe satelitul natural al Pământului, aflat pe fața Lunii care nu este niciodată vizibilă de pe Pământ.
Deși se numește “partea întunecată a Lunii” ea nu este lipsită de lumină, dar modul de rotație al Lunii și Pământului face ca aceasta să nu fie niciodată întoarsă spre planeta noastră. A fost fotografiată pentru prima dată în 1972, de misiunea NASA Apollo 16.
Sonda Chang’e-5, botezată astfel după zeiţa chineză a Lunii, va colecta materiale care să îi ajute pe cercetători să înţeleagă mai multe despre originea Lunii şi formarea ei. Misiunea va testa abilitatea Chinei de a preleva de la distanţă mostre din spaţiu, înaintea altor misiuni mai complexe.
Timp de două zile, drona chineză va folosi un burghiu și un braț robotic pentru a colecta circa două kilograme de sol lunar, iar apoi, o parte a ei, de circa 700 de kilograme, ar urma să decoleze pentru a se întoarce pe Pământ, după încă aproximativ 20 de zile. Nu s-a mai încercat până acum o decolare de pe “partea întunecată” a Lunii.
Dacă se va încheia cu succes, China va deveni a treia ţară care a adus pe Pământ probe de pe suprafaţa Lunii, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică, în urmă cu mai multe decenii.
Editor: IFA