You are currently viewing Aproape 300 de dosare penale întocmite și peste 360 de sancțiuni contravenționale aplicate, cu prilejul procesului electoral de astăzi

Aproape 300 de dosare penale întocmite și peste 360 de sancțiuni contravenționale aplicate, cu prilejul procesului electoral de astăzi

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat, pentru alegerile locale și europarlamentare de astăzi peste 43.000 de oameni, având ca principale misiuni menținerea ordinii publice în întreaga țară, asigurarea protecției secțiilor de vot și cercetarea incidentelor electorale.

Până la această oră, au fost înregistrate 1.181 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni în legătură cu procesul electoral, 461 de sesizări nu s-au confirmat, iar 121 sunt in curs de verificare.

Șapte sesizări, care nu au fost de competența MAI, au fost transmise către alte autorități: 6 către Birourile Electorale competente și una către Autoritatea Electorală Permanentă.

Până la această oră, au fost întocmite 294 de dosare penale cu privire la posibile infracțiuni. De asemenea, au fost aplicate 361 de sancțiuni contravenționale: 186 de amenzi de peste 200 de mii de lei și 175 de avertismente, informează MAI.

Având în vedere numărul de sesizări privind persoane care și-au fotografiat buletinul de vot, atragem din nou atenția asupra faptului că alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei. Persoanele despre care s-au primit astfel de sesizări au fost deja amendate.

Până la acest moment, în context electoral, au fost înregistrate 34 de cazuri medicale.

În ultimele ore au continuat acțiunile în trafic, până acum fiind verificate aproximativ 16.360 de persoane cu 13.000 de vehicule. S-au aplicat 3.446 de sancțiuni contravenționale și au fost constatate 48 de infracțiuni.

Mulțumim alegătorilor și competitorilor electorali care au respectat normele legale privitoare la procesul electoral și ne reafirmăm angajamentul de a manifesta în continuare obiectivitate și profesionalism în îndeplinirea sarcinilor ce ne revin în contextul alegerilor.

După încheierea votării, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor fi angrenați în misiuni care privesc asigurarea condițiilor de securitate pentru transportul de către președinții birourilor electorale a dosarelor cu rezultatele votării, a buletinelor de vot și a celorlalte documente rezultate în urma votării, către birourile electorale județene”, transmite MAI.

AUTOR: F.S.