You are currently viewing Astăzi a debutat, la Târgoviște, a XII-a ediție a Festivalului Babel. Se anunță o primă seară spectaculoasă

Astăzi a debutat, la Târgoviște, a XII-a ediție a Festivalului Babel. Se anunță o primă seară spectaculoasă

A XII-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului Târgoviște, BABEL începe astăzi, 10 iunie 2024, sub Înaltul Patronaj al Prim-ministrului României. Se anunță 7 zile pline de spectacole și evenimente, care acoperă toate preferințele: teatru de dramă, de comedie, teatru-dans pe scenă și la înălțime, clovni, acrobații, percuționiști, arte marțiale, muzică, filme, cărți, ateliere.

Deschiderea oficială a avut loc la Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra, de la ora 14.30. La eveniment au participat diplomați, oficialități și oameni de cultură: Excelența Sa, dna. Halka Kaiserová, Ambasador al Republicii Cehe în România; Naito Yoshino, Atașat cultural, Ambasada Japoniei în România; Mustapha Benfriha, Însărcinat cu Afaceri Consulare, Culturale și Administrative, Ambasada Republicii Algeriene Democratice și Populare; Aura Corbeanu, Vicepreședinte UNITER;  prof. univ. dr. Liviu Lucaci, Rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București; Ioan Corneliu Sălișteanu, Rector al Universității Valahia din Târgoviște și Irina Margareta Nistor – critic de film.

La Babel, prin arta teatrului, a spectacolului, se vorbesc toate limbile și, mai ales, una universală, cea a umanului. Astfel, după deschidere, în Sala Studio, de la ora 15:00, a avut loc spectacolul „Jocul puterii”, prezentat de o companie din Cehia, o alegorie politică încărcată de un subtil simț al umorului.

Spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, penultima premieră a teatrului târgoviștean s-a jucat de la ora 16:00, într-un gest de bun venit, în speranța unor conexiuni între culturi și oameni, prin implicare și bunătate.

Așa cum ne-au obișnuit organizatorii festivalului, în această primă seară de festival, Parada Babel, animată de artificieri, motocicliști, mașini ale festivalului, voluntari, participanți din diferite colțuri ale lumii, reuniți într-un periplu al prieteniei, va anima străzile orașului.

La ora 21.30, Parada va porni pe traseul Parcul Chindia (Teatrul de Vară) – Calea Domnească – Bulevardul Mircea cel Bătrân – Str. Poet Grigore Alexandrescu (între sensul giratoriu și intersecția dintre strada Poet Grigore Alexandrescu și Bulevardul Libertății).

Parada se va opri la Casa Sindicatelor, pe care, de la ora 22:00, se va desfășura primul spectacol de dans vertical al trupei Il Posto Vertical Dance & Marco Castelli Small Ensemble din Italia, al doilea fiind în ziua următoare, de la ora 21:30.

AUTOR: F.S.