You are currently viewing Nicu Ștefănuță, singurul independent care a câștigat un mandat de europarlamentar

Nicu Ștefănuță, singurul independent care a câștigat un mandat de europarlamentar

Nicu Ștefănuță a câștigat un nou mandat de europarlamentar, după ce la alegerile europarlamentare de duminică a candidat independent. Ștefănuță are 3,04%, adică peste 256.000 de voturi, conform echipei sale de campanie. El este în Parlamentul European din 2019, când a fost ales pe listele USR.

În decembrie 2023, eurodeputatul Nicu Ştefănuţă a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Grupului Verzilor / Alianţa Liberă Europeană (ALE) din Parlamentul European.

Nicu Ştefănuţă este primul europarlamentar român membru al Grupului Verzilor din Parlamentul European şi primul europarlamentar din Europa de Est ales în această funcţie, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.

El și-a derulat cea mai mare parte a campaniei pe rețelele sociale. În mesajele sale au fost prezente principalele teme ale agendei progresiste – drepturile comunității LGBT, încălzirea climatică, dreptul la avort, energie verde, legalizarea parteneriatului civil, dar și condamnarea uciderii civililor din Gaza.

În vârstă de 42 de ani, Nicolae Bogdănel Ștefănuță a fost ales europarlamentar pe listele Alianței USR-PLUS, dar a trecut ulterior la grupul Verzilor din Parlamentul European.

A absolvit Facultatea de Economie de la Universitatea de Vest din Timișoara (2000-2004), iar ulterior a obținut 3 diplome de master (în studii europene la Universitatea din Viena, în studii internaționale avansate la Academia de Diplomație din Viena și în managementul politicilor publice la Universitatea Georgetown din Washington DC, SUA).

Și-a început cariera profesională în 2006, fiind atașat diplomatic la Ministerul Afacerilor Externe, iar în 2008 a ajuns la Bruxelles și s-a angajat la Parlamentul European, lucrând pentru Comisia de Agricultură. Între 2012 și 2018 a fost oficial european responsabil pentru relațiile transatlantice.

Pe plan politic, a devenit membru USR din 2017, iar în 2019 a fost ales vicepreședinte al USR. În ianuarie 2023 a decis să plece din USR, iar câteva luni mai târziu a anunțat că s-a afiliat Grupului Verzilor din Parlamentul European și că a devenit „primul român al acestei familii politice”.

Editor: IFA