You are currently viewing O nouă expediție pentru Chindia Jurasic Park

O nouă expediție pentru Chindia Jurasic Park

Un nucleu reprezentativ al mișcării turistice montane dâmbovițene a inițiat în anul 2007, anul intrării României în Uniunea Europeană, TOP 27, topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare ţară UE. În anul 2013, odată cu intrarea Croației în UE, TOP 27 a devenit, pentru montaniarzi, TOP 28. Din cele 28 de vârfuri au fost atinse până acum cele mai înalte cote din 21 țări, anunță reprezentanții Asociației „Chindia Jurasic Park”. Montaniarzii dâmbovițeni se pregătesc, acum, de o nouă expediție.

O expediție la care lucrăm, ca logistică, de vreo 7-8 ani este cea prin care încercăm să ajungem la două vârfuri aflate la o latitudine mare, dincolo de Cercul Polar, la 67 grade latitudine nordică. Este vorba de două vârfuri aflate în „Alpii Scandinaviei”, acea catenă muntoasă care străbate, ca o coloană vertebrală, peninsula scandinavă. Din informațiile pe care le avem până acum, ar putea fi prima expediție românească care ar „ataca” vârfurile Kebnekaise (Suedia) și Halti (Finlanda) (…)

Întrucât sezonul recomandat pentru ascensiunea în zonă este iunie-august, plecarea va avea loc în curând, în data de 14 iunie 2024, la prima oră a zilei, iar seara vom ajunge, după două escale (Varșovia și Stockholm), la micuțul orășel Kiruna. A doua zi va începe ascensiunea, iar pentru a nu ne irosi forțele prin tundra arctică (vreo 19 km), vom încerca să folosim (normal, cu o taxă simbolică de vreo 100 de euro) un elicopter, de la Nikkaluokta până la cabană montană Kebnekaise Fjallstation (aprox. 650 m altitudine). După cazarea rapidă va începe și urcarea spre vârful aflat la altitudinea de 2104 m. Conform prognozelor meteo, vremea va fi relativ caldă (în jur de zero grade), dar vor fi precipitații mixte (probabilitate, 50-80%). Ne vom echipa corespunzător și vom ataca vârful pe varianta turistică. Există și o variantă alpină, un traseu de via ferrata pe care se poate urca doar însoțiți de ghizii alpini locali (cu o taxă de 800 euro de persoană!). După cum se știe, în țările nordice „viața e mai scumpă”, iar încercările noastre de a sensibiliza sponsori locali sau regionali nu au avut șanse de reușită.

Suntem optimiști, am luat bannerul și am dat startul din fața Primăriei, de acolo de unde am mai plecat, „cu dreptul”, și în alte expediții de-ale noastre.

Vom încerca să ducem steagul României și pe aceste trasee inedite. Vom reveni cu un reportaj foto, însoțit, desigur, și de explicații, după fiecare zi a expediției. Vârful Halti (Finlanda) e mai ușor de atacat din Norvegia. Dar, asta e altă poveste!

Cu gândul la Târgoviște, la Zilele județului Dâmbovița, la România, vom încerca să ne întoarcem victorioși și, în primul rând, sănătoși!”, transmite Posta Nicolae, Președinte ACJP.

AUTOR: F.S.