Preşedintele Joe Biden şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski au semnat joi un acord de securitate pe 10 ani, pe care l-au salutat ca pe o piatră de hotar în relaţiile dintre ţările lor, relatează AP News.
Zelenski a spus că ţara sa are nevoie „urgent” de sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a proteja ucrainenii şi infrastructura naţiunii de bombardamentele continue ale Rusiei.
Liderii au semnat acordul în marja summitului anual al Grupului celor Şapte, care a avut loc anul acesta în Italia, iar Biden a declarat că obiectivul „este de a consolida capacităţile de apărare şi descurajare ale Ucrainei”.
Zelenski a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă comune, că semnarea a reprezentat o „zi cu adevărat istorică”, dar s-a întrebat, de asemenea, despre durabilitatea sprijinului din partea Statelor Unite şi a altor aliaţi.
Preşedintele ucrainean a precizat că întrebarea corectă care trebuie pusă este „pentru cât timp va rămâne unitatea în lume? Unitatea din SUA, împreună cu liderii europeni” şi cum va fi influenţată de rezultatul alegerilor din acest an în multe dintre aceste ţări.
Zelenski a continuat să lanseze un avertisment dur cu privire la agresiunea rusă, spunând că „dacă Ucraina nu rezistă, nici democraţia multor ţări, sunt sigur, nu va rezista”.
Statele Unite şi ţările europene au convenit, de asemenea, să menţină activele ruseşti sancţionate blocate până când Moscova va plăti despăgubiri pentru invazia sa în Ucraina, deschizând calea pentru un pachet de împrumuturi de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Combinate cu noile sancţiuni împotriva Rusiei anunţate la începutul săptămânii, Biden a declarat că seria de acţiuni de sprijinire a Ucrainei îi arată lui Putin că „nu ne poate opri. El nu ne poate diviza”.
Acordul extrem de aşteptat va valorifica dobânzile şi veniturile provenite din peste 260 de miliarde de dolari din activele ruseşti îngheţate, deţinute în mare parte în Europa, pentru a asigura un împrumut de 50 de miliarde de dolari din partea SUA şi împrumuturi suplimentare de la alţi parteneri. Ucraina va primi primele plăţi în cursul acestui an, dar va avea nevoie de timp pentru a utiliza toţi banii, a declarat joi un oficial american. Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a anticipa acordul, care va fi inclus în comunicatul liderilor G7 de vineri.
Ucraina va putea cheltui banii în mai multe domenii, inclusiv pentru nevoi militare, economice, umanitare şi de reconstrucţie, a spus oficialul.Comunicatul liderilor de vineri va lăsa, de asemenea, uşa deschisă pentru confiscarea în întregime a activelor ruseşti, pentru care aliaţii nu au asigurat încă voinţa politică, invocând în mare parte preocupări legate de stabilitatea juridică şi financiară.
editor: IFA