You are currently viewing Se reia pescuitul de scoici și rapane în Marea Neagră

Se reia pescuitul de scoici și rapane în Marea Neagră

În urma unor noi analize de laborator, inspectorii sanitari au constatat că scoicile și rapanele din Marea Neagră sunt sigure pentru consum, nefiind identificate în corpul lor acumulări de biotoxine.

În urmă 10 zile, ANSVSA a interzis culegerea moluștelor bivalve din 2 zone de producție clasificate, situate între Năvodari şi Portul Constanţa, respectiv între Agigea şi Mangalia, ca măsură preventivă. La acel moment, analiza apei a indicat un risc ridicat de toxicitate din cauza unei alge, notează Radio România Constanța.

În cele 10 zile de restricții, pescarii au avut voie să recolteze midii, vongole și rapane doar din zona cuprinsă între Midia și Tulcea.

DSVSA Constanța a dispus anularea Deciziilor de închidere a celor două zone și redeschiderea lor pentru recoltarea de moluște bivalve, după ce analizele de laborator efectuate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară pe probe de scoici și rapane, recoltate la un interval de 48 de ore, au relevat valori nedetectabile ale biotoxinelor marine în corpul lor.

Potrivit dr. Adrian Bîlbă, cercetător științific la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură, în cadrul activității de monitorizare a celor 4 zone de pe litoralul românesc al Mării Negre alocate pentru creșterea și recoltarea moluștelor, activitate cerută de Comisia Europeană, autoritățile sanitar-veterinare au obligația de a recolta probe care să supravegheze prezența algelor unicelulare cu potențial toxic.

Sunt desemnate pentru studiu anumite specii de alge și stabilite niveluri maxime acceptabile, care la ultimele prelevări au fost depășite cu până la 20 de ori. În consecință, s-a suspendat recoltarea bivalvelor (midiilor) și gasteropodelor (rapanelor) în această perioadă, concomitent oprindu-se de la comercializare cele deja recoltate. De menționat că, la baza deciziei a stat doar analiza apei. Ulterior, Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, proaspăt relocat, a efectuat analize specifice pe probe de bivalve și gasteropode, pentru a identifica dacă există acumulări de biotoxine în corpul lor.

editor: IFA