You are currently viewing Nvidia a devenit cea mai valoroasă companie din lume, după ce a depășit Microsoft și Apple

Nvidia a devenit cea mai valoroasă companie din lume, după ce a depășit Microsoft și Apple

Nvidia a crescut cu 591% din 2019 încoace, ajungând cea mai valoroasă companie din lume, peste Microsoft şi Apple, scrie Bloomberg, citat de ZF.

Boom-ul actual al inteligenței artificiale este adesea comparat cu bula dot-com, iar Nvidia este comparată cu Cisco Systems – eroul boom-ului internetului. În martie 2000, Cisco a devenit cea mai mare companie listată la bursa din SUA.

Pe 18 iunie, Nvidia a depășit evaluarea bursieră a Microsoft și Apple și valorează astăzi aproximativ 3.340 miliarde de dolari. Compania a avut nevoie de doar 96 de zile pentru ca evaluarea sa să crească de la 2.000 de miliarde de dolari la 3.000 de miliarde de dolari. Microsoft și Apple au avut nevoie de 945 și, respectiv, 1.044 de zile pentru a face acest lucru. În schimb, compania a avut nevoie de 262 de zile pentru a-și crește capitalizarea de la 1.000 de miliarde de dolari la 2.000 de miliarde de dolari, față de 786 și 749 pentru cele mai mari două companii menționate mai sus, Microsoft și Apple. Sursa: XTB Research, Bloomberg Finance L.P.

Cererea de cipuri Nvidia depășește oferta disponibilă, compania își mărește marjele și domină o nișă de piață pe care este foarte greu de intrat.

În cazul companiilor legate de inteligența artificială, creșterile de evaluare se regăsesc mai ales în cazul companiilor mari, tehnologice (și fără datorii) precum Nvidia, Microsoft, Alphabet, Adobe și Dell, cu modele de afaceri mature și dovedite.

Editor: IFA