You are currently viewing Peste 550 de pelerini au murit în timpul pelerinajului musulman de la Mecca, de anul acesta

Peste 550 de pelerini au murit în timpul pelerinajului musulman de la Mecca, de anul acesta

Cel puțin 550 de pelerini au murit în timpul marelui pelerinaj musulman (Hajj) de la Mecca, care s-a desfășurat și în acest an pe temperaturi insuportabile, care au depășit 50 de grade Celsius.

Diplomaţii au precizat că totalul la morga din Al-Muaisem, una dintre cele mai mari din Mecca, era de 550.

Autorităţile saudite au raportat că au tratat peste 2.000 de pelerini care au suferit de caniculă, dar nu au actualizat această cifră începând de duminică şi nu au furnizat informaţii despre decese.

Cel puțin 323 dintre cei care au murit erau egipteni, cei mai mulți dintre ei cedând în fața căldurii pe fondul unor afecțiuni de care sufereau, potrivit The Guardian, care citează ambasadorii țărilor arabe pentru Hajj.

Ambasadorii țărilor arabe pentru Hajj au mai spus că au murit și cel puțin 60 de iordanieni, bilanțul fiind mai mare decât cel anunțat marți la Aman, de 41.

Ministerul iordanian de Externe anunţase marţi că a emis 41 de permise de înhumare pentru a-i înmormânta pe credincioşii care au murit la Mecca.

Autorităţile „monitorizează procedurile de înmormântare a pelerinilor iordanieni decedaţi în timpul Hajj-ului după ce au suferit insolaţii„, a adăugat acelaşi minister.

Datele raportate până acum de mai multe țări arată că bilanțul se ridică la 577 de decese. Oficialii spun că la morga din Al-Muaisem, una dintre cele mai mari din Mecca, au fost înregistrate 550 de decese.

Marți, Ministerul de Externe din Egipt a transmis că se colaborează cu autoritățile saudite la operațiunile de căutare a egiptenilor care au dispărut în timpul pelerinajului. În comunicat, însă, nu s-a precizat numărul de decese din rândul cetățenilor egipteni.

Aproximativ 1,8 milioane de pelerini au luat parte la hajj în acest an, dintre care 1,6 milioane din străinătate, potrivit autorităţilor saudite.

Hajj-ul, una dintre cele mai mari adunări religioase din lume, este unul dintre cei cinci piloni ai islamului, iar toţi musulmanii care dispun de mijloacele financiare şi fizice necesare trebuie să îl îndeplinească cel puţin o dată în viaţă.

Editor: IFA