You are currently viewing EXIT POLL FRANȚA: Partidul de extremă dreapta a lui Marine Le Pen câștigă primul tur al alegerilor

EXIT POLL FRANȚA: Partidul de extremă dreapta a lui Marine Le Pen câștigă primul tur al alegerilor

Partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) al lui Marine Le Pen s-a impus duminică în primul tur al alegerilor parlamentare din Franța, potrivit exit-poll-urilor. Prezența la alegeri a fost una record, de aproape 70%. Rezultatul final rămâne însă imprevizibil și depinde de negocierile dinaintea turului doi.

Adunarea Națională (RN) a câștigat aproximativ 34% din voturi, au arătă sondajele la ieșirea de la realizate de Ipsos, Ifop, OpinionWay și Elabe, transmit AFP și Reuters.

Președinta RN, Marine Le Pen, a declarat că francezii au plasat partidul de extremă dreapta pe primul loc.

Alianța „Împreună” a președintelui Emmanuel Macron a obținut undeva între 20,5% și 23%, rezultat care o plasează pe locul trei.

„Noul Front Popular”, o coaliție de stânga asamblată în grabă, ar urma să câștige aproximativ 29% din voturi și ar ieși, astfel, pe locul doi.

Rezultatele exit-poll-urilor corespund sondajelor electorale de dinaintea alegerilor și arată că rezultatul final al scrutinului va fi decis în turul doi.

Potrivit observatorilor, prezența ridicată la urne înseamnă, cel mai probabil, că votul va fi fragmentat și mai mulți candidați vor ajunge în turul al doilea al alegerilor din 7 iulie.

Acest lucru ar permite, spun ei, ca stânga politică și centrul președintelui Macron să poată negocia retrageri din cursă ale candidaților mai prost plasați ai fiecărei părți. Acest lucru ar crește șansele împotriva candidaților extremei drepte.

Parlamentarii francezi sunt aleși pe baza unui vot majoritar. Dacă un candidat nu obține 50% din voturi în primul tur, primii doi candidați trec în turul al doilea. De asemenea, orice alt candidat care a obținut peste 12,5% din voturi ajung în turul doi.

Editor: IFA