You are currently viewing De astăzi, se scumpesc carburanţii

De astăzi, se scumpesc carburanţii

De luni, 1 iulie, intră în vigoare a doua majorare de accize la carburanți, ceea ce înseamnă că prețul benzinei și motorinei să se majoreze cu aproximativ 40 de bani/litru.

Scumpirile înseamnă că fiecare plin făcut de la 1 iulie, calculat la un rezervor de 40 de litri, va duce în vistieria statului aproape 20 de lei în plus din accize.

În urma deciziei Guvernului de la finalul anului trecut, luni, motorina se va scumpi cu 40 de bani/l, iar benzina cu 43 de bani/l, ceea ce va însemna că şoferii vor scoate în plus din buzunar 16 lei, respectiv 17,2 lei pentru un plin. Asta după ce, din acelaşi motiv de politică fiscală, benzina s-a scumpit cu 29 bani/l, iar motorina, cu 26 bani/l, în ianuarie, scrie News.ro.

În fapt, este o actualizare cu inflaţia. Este un demers prevăzut în directiva Uniunii Europene privind actualizarea accizelor”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Pentru 2023, Guvernul a acordat o derogare prin care accizele la benzină și motorină erau scutite de la indexarea cu rata inflației, de 13,8% în 2022.

Editor: IFA