You are currently viewing Spania preia comanda grupului de luptă multinațional NATO din Slovacia pentru descurajarea Rusiei pe flancul estic

Spania preia comanda grupului de luptă multinațional NATO din Slovacia pentru descurajarea Rusiei pe flancul estic

Spania va conduce de luni, în Slovacia, unde desfăşoară pentru prima dată trupe, o brigadă multinaţională, cu baza la Lest, care cuprinde peste 1.500 de militari din opt naţiuni, în cadrul uneia dintre misiunile desfăşurate de NATO pentru a descuraja Rusia să atace o ţară aliată.

După ce va prelua duminică comanda unităţii de la Republica Cehă, Spania îşi va asuma rolul de naţiune-cadru pentru unul dintre cele opt grupuri de luptă ale Alianţei Nord-Atlantice de pe flancul estic european, informează duminică agenția spaniolă EFE, citată de Agerpres.

Acestea sunt parte a strategiei Alianţei Nord-Atlantice consolidate de descurajare, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, aşa cum s-a convenit la summitul NATO de la Madrid în iunie 2022.

Această prezenţă militară aliată va contribui, de asemenea, la planurile de apărare naţională a Slovaciei, o ţară din Europa Centrală care se învecinează cu Ucraina.

Forţele armate spaniole vor menţine permanent peste 750 de soldaţi aici, contribuind cu cel mai mare efectiv de trupe la misiune.

În plus, Spania contribuie cu aproximativ 250 de vehicule de luptă, inclusiv mai multe Centauro (vehicule blindate cu opt roţi), VAMTAC (vehicule cu mobilitate tactică ridicată care pot transporta rachete) şi vehicule grele de tipul VEMPAR.

Comandamentul, compus în esenţă din personal spaniol sub comanda unui colonel, întărit cu personal militar din alte ţări aliate, va fi responsabil de ridicarea grupului de luptă la statutul de brigadă, dacă şi când NATO o va cere. În acest caz, aceasta ar urma să fie comandată de un general.

Unităţi din ţara gazdă (50 de soldaţi), Slovenia (104), Cehia (150) şi Portugalia (80 de soldaţi cu tancuri de luptă Leopard) sunt de asemenea membri permanenţi ai grupului de luptă.

În plus, contingentul misiunii include militari din SUA cu o companie de infanterie, România (o subunitate de apărare antitanc) şi Turcia. Militarii turci sunt alertaţi la ei în ţară şi se vor desfăşura „la cerere” pentru exerciţii, antrenamente şi alte activităţi.

Editor: IFA