You are currently viewing Grecia a introdus săptămâna de lucru de 6 zile

Grecia a introdus săptămâna de lucru de 6 zile

Guvernul grec pro-business al premierului Kyriakos Mitsotakis a introdus săptămâna de lucru de șase zile, o măsură puternic contestată, în condițiile în care alte state europene încearcă să reducă orele petrecute la job. Șeful Executivului elen a declarat că inițiativa este necesară din cauza penuriei de muncitori calificați și a declinului populației, potrivit The Guardian.

Sindicatele descriu această măsură drept una „barbară”. „Nu are niciun sens”, a declarat Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy.

Când aproape orice altă țară civilizată adoptă săptămâna de lucru de patru zile, Grecia decide să meargă în direcția opusă”.

Schema de șase zile, spun oficialii, se va aplica numai întreprinderilor private care oferă servicii non-stop. În cadrul săptămânii de lucru extinse, personalul din anumite industrii și fabrici de producție va avea opțiunea de a lucra două ore suplimentare pe zi sau o tură suplimentară de opt ore, recompensată cu un spor suplimentar de 40% adăugat la salariul zilnic.

Grecii lucrează deja cele mai multe ore din Europa, având în medie 41 de ore pe săptămână, potrivit agenției Eurostat, iar sondajele au arătat, de asemenea, că sunt plătiți și mult mai puțin. Opoziția de stânga a denunțat frecvent „salariile bulgărești într-o țară cu prețuri britanice”, susținând că fenomenul a exacerbat doar exodul creierelor.

Editor: IFA