You are currently viewing Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului aduce o nouă mini vacanţă pentru bugetari

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului aduce o nouă mini vacanţă pentru bugetari

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria) este zi liberă de la stat, astfel că și în luna august angajații vor beneficia de o zi liberă de la muncă, care va duce la un weekend prelungit.

În acest an, Sfânta Maria cade într-o zi de joi, iar Guvernul a decis să facă punte cu weekendul, ceea ce înseamnă că și ziua de vineri va fi liberă pentru bugetari.

Potrivit Codului Muncii, angajații cu locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii nu pot beneficia de aceste zile libere, însă vor beneficia de compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

De asemenea, angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.