You are currently viewing A murit Jon Landau, producătorul filmelor „Titanic” și „Avatar”

A murit Jon Landau, producătorul filmelor „Titanic” și „Avatar”

Jon Landau, producătorul unora dintre cele mai de succes filme din toate timpurile, a încetat din viață la vârsta de 63 de ani, scrie Sky News. Familia sa a anunțat decesul sâmbătă, fără a oferi detalii despre cauza morții.

Landau, cunoscut drept partenerul de producție pe termen lung al regizorului James Cameron, a contribuit la realizarea a trei dintre cele mai de succes patru filme din istorie. Printre acestea se numără celebrele blockbustere Titanic, Avatar și Avatar: The Way of Water.

Landau și-a început cariera în anii ’80, urcând treptat de la manager de producție la co-producător.

A fost co-producător al celebrelor filme „Honey, I Shrunk the Kids” (1989) și „Dick Tracy” (1990), cu Al Pacino și Madonna în rolurile principale.

La doar 29 de ani, a fost numit vicepreședinte executiv al filmelor de lungmetraj la 20th Century Fox, unde a supravegheat producția unor mari succese, inclusiv Home Alone, Mrs Doubtfire și True Lies, unde a început să lucreze îndeaproape cu regizorul James Cameron.

Landau a co-produs celebrul film Titanic, lansat în 1997, cu Leonardo DiCaprio și Kate Winslet în rolurile principale. Titanic a fost primul film care a depășit pragul de 1 miliard de dolari la box office-ul global și a câștigat 11 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film.

De asemenea, Landau a co-produs Avatar (2009) și Avatar: The Way of Water (2022), care au depășit încasările lui Titanic, devenind printre cele mai de succes filme din toate timpurile.

Regizorul filmului „Stăpânul Inelelor”, Sir Peter Jackson, și soția sa, Fran Walsh, a căror companie Weta FX s-a ocupat de efectele vizuale ale filmelor Avatar, și-au exprimat condoleanțele.

Aceștia l-au descris pe Landau drept „o figură monumentală în industria cinematografică” și „un colaborator și prieten valoros”.

Joe Letteri, supervizorul efectelor vizuale la filmele Avatar, s-a declarat „distrus” de vestea morții lui Landau.

Editor: IFA