You are currently viewing Viktor Orban se află la Beijing unde discută cu președintele chinez un plan de pace între Rusia și Ucraina

Viktor Orban se află la Beijing unde discută cu președintele chinez un plan de pace între Rusia și Ucraina

Viktor Orban a sosit luni în China pentru a se întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping în continuarea a ceea ce el numeşte o „misiune de pace” cu privire la Ucraina, după ce săptămâna trecută a vizitat Kievul şi Moscova, potrivit AFP şi Reuters.

Deplasarea sa surpriză la Beijing intervine după vizita sa de vineri la Moscova. În capitala rusă, premierul ungar s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin cu care a abordat cu precădere problema războiului în Ucraina şi un posibil acord de încetare a focului.

Orban, a cărui ţară exercită pentru şase luni preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, a stârnit furia partenerilor europeni ai Budapestei, din cauza sprijinului constant pentru Kiev. Liderii UE s-au delimitat de demersul premierului ungar, spunând că acesta nu are mandat din partea UE pentru a negocia cu Vladimir Putin.

„Misiunea de pace 3.0”, a transmis Orban pe reţeaua de socializare X, la sosirea sa luni în aeroportul din Beijing, unde a fost întâmpinat de Hua Chunying, viceministru de externe şi purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze.

Şeful guvernului ungar a fost primit în cursul dimineţii de către preşedintele Xi Jinping, a relatat agenţia de presă Xinhua care nu a oferit detalii despre această întâlnire deocamdată.

Beijingul şi Budapesta se află pe aceeaşi lungime de undă în problema ucraineană, pledând pentru o soluţionare paşnică a conflictului, rămânând în acelaşi timp apropiate Kremlinului.

Înainte de Beijing şi Moscova, Viktor Orban a făcut o călătorie la Kiev pe 2 iulie, prima de la începerea războiului în Ucraina, în februarie 2022, pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski.

China, care şi-a consolidat legăturile cu Rusia, încearcă să convingă ţările să susţină planul său de pace în şase puncte prezentat în luna mai împreună cu Brazilia.

Misiunea de pace a prim-ministrului Viktor Orban continuă„, a declarat directorul de comunicare al lui Orban agenţiei oficiale de presă MTI din Ungaria.

Editor: IFA