You are currently viewing România și Ucraina vor semna, la Washington, acordul bilateral de securitate în baza Declarației G7

România și Ucraina vor semna, la Washington, acordul bilateral de securitate în baza Declarației G7

România și Ucraina vor semna joi, la summitul NATO de la Washington, un acord bilateral de securitate ca parte a aranjamentelor de securitate stabilite prin declarația G7 de la Vilnius, a anunțat președintele Klaus Iohannis, miercuri, la sosirea la lucrările summitului aniversar de 75 de ani de la înființarea Alianței.

Vom semna aici, la Washington, probabil mâine dimineață, Acordul de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina, în implementarea Declarației G7 adoptate în marja Summitului NATO de anul trecut. Astfel ne alăturăm celorlalți aliați și parteneri care au semnat deja acest tip de document bilateral cu Ucraina“, a transmis Iohannis.

România și Ucraina au început aceste tratative în luna ianuarie, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos. Atunci, România era a noua țară din lume după statele G7 și Olanda care a inițiat astfel de tratative cu Ucraina. Anterior acestui moment, la începutul anului, , Zelenski a convenit și cu omologul său român, Klaus Iohannis, demararea discuțiilor pentru angajamente de securitate bilaterale pe baza Declarației G7 de la summitul NATO de la Vilnius.

De atunci, 22 de parteneri ai Ucrainei, 21 de state și UE, au semnat astfel de acorduri bilaterale cu Kievul.

Editor: IFA