You are currently viewing Managerul Spitalului Clinic CF 2 din Capitală, urmărit penal pentru luare de mită

Managerul Spitalului Clinic CF 2 din Capitală, urmărit penal pentru luare de mită

Managerul Spitalului Clinic CF 2 din Capitală a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi cerut şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri între 5 şi 10% din valoarea fără TVA a fiecărei facturi plătite furnizorului/prestatorului de servicii de către unitatea medicală.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, vineri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând cu ziua de joi, faţă de Şerban Bucur, manager al Spitalului Clinic CF Nr. 2 Bucureşti, pentru săvârşirea a şase infracţiuni de luare de mită, din care cinci în formă continuată, şi a unei infracţiuni de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în perioada septembrie 2022 – martie 2024, Şerban Bucur, în calitatea menţionată, ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, aflaţi în relaţie contractuală cu Spitalul CF Nr. 2, sume de bani, reprezentând un procent variabil cuprins între 5% şi 10% din valoarea fără TVA a fiecărei facturi plătite furnizorului/prestatorului de servicii de către unitatea medicală.

Foloasele necuvenite ar fi fost pretinse şi primite de manager pentru a asigura derularea în bune condiţii a contractelor încheiate de oamenii de afaceri cu unitatea medicală pe care o conducea, arată anchetatorii.

În mod concret, după ce unitatea medicală efectua plăţile facturilor emise de societăţile comerciale, inculpatul Şerban Bucur i-ar fi contactat pe oamenii de afaceri, de regulă prin apel pe WhatsApp, şi i-ar fi atenţionat că s-a făcut plata, aceştia înţelegând din acest mesaj că trebuiau să se prezinte la biroul acestuia şi să-i remită procentul cuvenit. Sumele de bani ar fi fost primite direct de inculpat, în biroul acestuia, iar, după plecarea oamenilor de afaceri, managerul Şerban Bucur ar fi verificat cu atenţie plicurile primite şi ar fi procedat la numărarea sumelor de bani, de regulă sub birou, distrugând, ulterior, plicurile”, se precizează în comunicat.

Totodată, spun procurorii, în perioada august 2019 – aprilie 2021, Şerban Bucur, în aceeaşi calitate, ar fi încheiat 25 de contracte de achiziţii publice cu două societăţi comerciale pe care le controla, fapt ce ar fi avut ca urmare obţinerea pentru sine a unor foloase patrimoniale în sumă de aproximativ 10.107.439,73 de lei, reprezentând contravaloarea produselor şi serviciilor livrate către unitatea medicală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu să nu exercite funcţia de manager, în exercitarea căreia inculpatul a săvârşit faptele, informează DNA.

Editor: IFA