You are currently viewing Schimb de echipaje de pompieri români în Franța, pentru monitorizarea zonelor unde există riscul să se producă incendii de pădure.

Schimb de echipaje de pompieri români în Franța, pentru monitorizarea zonelor unde există riscul să se producă incendii de pădure.

Un al doilea contingent format din 40 de pompieri a început deplasarea către Franța, pe ruta Arad – Budapesta – Maribor – Ljublijana – Padova – Piacenza – Nice – Montpelier – Perpignan, pentru schimbarea efectivelor care, în ultimele două săptămâni, au sprijinit omologii francezi prin activități de monitorizare a zonelor cu risc de incendii de pădure, în sudul țării gazdă.

Cei 40 de pompieri salvatori vor fi înlocuiți cu un alt contingent de militari, care vor manevra tehnica de intervenție alocată inițial pe teritoriul francez.

De aproape două săptămâni, cei 40 de pompieri aflați în Franța s-au familiarizat cu terenul și condițiile specifice intervențiilor. Au făcur patrule în zonele cu risc de incendiu.

Aceste activități au consolidat capacitățile noastre de reacție și pregătire în cazul producerii unor situații de urgență, care pot pune în pericol viața și bunurile comunității”, se arată într-un comunicat transmis TVR.

În paralel, pompierii români au desfășurat sesiuni de antrenament și de pregătire alături de omologii francezi.

În perioada 01 – 31 iulie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi.

Primul contingent, format din 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure de 3000 l, 1 cisternă de 30.000 l, 1 autospecială de stingere cu capacitate mare de 10.000 l, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă și 1 microbuz), a plecat din România pe 28 iunie.

Editor: IFA