You are currently viewing DÂMBOVIȚA: SIGURANȚA CETĂȚEANULUI ȘI EVOLUȚIA FENOMENULUI INFRACȚIONAL, ÎN PERIOADA IANUARIE-IUNIE 2024

DÂMBOVIȚA: SIGURANȚA CETĂȚEANULUI ȘI EVOLUȚIA FENOMENULUI INFRACȚIONAL, ÎN PERIOADA IANUARIE-IUNIE 2024

În primele șase luni ale acestui an, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa au desfăşurat activităţi conform priorităților stabilite la nivelul Poliției Române, axându-se pe prevenirea şi combaterea criminalităţii, eficientizarea acțiunilor privind creșterea gradului de siguranță publică, prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, a criminalității de orice gen, dar și pentru asigurarea unui serviciu polițienesc profesionist, în sprijinul comunității.

Astfel, în domeniul prevenirii criminalităţii, în perioada analizată, prioritățile polițiștilor au vizat prevenirea violenței domestice, prevenirea victimizării minorilor, respectiv prevenirea disparițiilor/plecărilor voluntare, a abuzurilor sexuale, traficului și consumului de droguri, traficului de persoane și prevenirea criminalității informatice, fiind organizate 337 de întâlniri cu grupuri ţintă, cu peste 10.000 de beneficiari.

Cu privire la situațiile care au vizat cazuri alarmante de plecări voluntare/dispariții de minori, precizăm că toate au avut un rezultat pozitiv în ceea ce privește identificarea acestora, în baza sistemului RO ALERT, dar și a unei bune colaborări cu reprezentanții unităților de parchet și a reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița și Inspectoratului Județean de Jandarmi.

În ceea ce privește activitățile desfășurate în unitățile de învățământ, la nivelul Biroului Siguranță Școlară, în cadrul „Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar”, au fost desfășurate activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, pe linie de prevenire a bullying-ului/cyberbullying-ului (170 de activități), a consumului de substanțe interzise (231 de activități), a infracțiunilor cu violență (185 de activități), a infracțiunilor contra patrimoniului (16 activități), a faptelor de port fără drept de obiecte periculoase (146 de activități), dar și pentru informarea privind răspunderea penală a minorilor (39 de activități), fiind peste 12.000 de beneficiari

În perioada analizată, la nivelul structurii de siguranță școlară, au fost înregistrate 65 de infracţiuni (+29,23%), dintre care 45 de fapte au fost de lovire sau alte violențe, 3 de purtare abuzivă și 3 de furt.

În această perioadă, misiunile desfășurate de polițiști au vizat și siguranța rutieră, sens în care permanent s-au analizat mecanismele producerii evenimentelor rutiere, modul de acțiune fiind adaptat în funcție de evoluția cauzelor și circumstanțelor în care acestea au avut loc.

Astfel, față de participanți la trafic care au pus în pericol siguranța pe drumurile publice și nu au respectat regulile de circulație, polițiștii rutieri au aplicat 44.051 de sancțiuni contravenționale, dintre care amintim că 10.276 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 8.675 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 4.530 pentru abaterile comise de conducătorii de motociclete/mopede/trotinete şi biciclişti, 1.689 pentru abaterile comise de pietoni și 789 pentru folosirea neregulamentară a telefonului mobil în timpul conducerii auto.

Totodată, polițiștii din Dâmbovița au dispus măsuri de sancționare complementară în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, ca urmare a sancțiunilor contravenționale aplicate, fiind reținute 2.491 de permise de conducere, dintre care peste 1.000 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar peste 200 pentru consumul de băuturi alcoolice.

Din analiza privind dinamica accidentelor rutiere reiese că, în perioada de referință, numărul accidentelor grave înregistrează o scădere cu 21,42%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul persoanelor decedate a crescut cu 26,66%, numărul persoanelor rănite grav înregistrează o scădere cu 25,80%, iar numărul răniților ușor a scăzut cu 12,5%.

În cazul accidentelor rutiere ușoare se înregistrează o creștere cu 17,58% față de ianuarie-iunie 2023, iar numărul persoanelor rănite ușor înregistrează o creștere cu 13,14%.

După cum sunt evidențiate statistic, cauzele accidentelor produse în județul Dâmbovița nu pot fi imputate doar unei categorii de participanți la trafic, cele mai multe dintre evenimentele rutiere având la bază abaterile comise de către bicicliști (50 de accidente ușoare, 2 accidente grave), abaterile pietonilor (40 de accidente ușoare, 5 de accidente grave), viteza (27 de accidente ușoare şi 8 grave), neacordare prioritate vehicule (28 de accidente ușoare, 2 grave) şi alte preocupări de natură a distrage atenția (20 de accidente grave şi 5 accidente rutiere uşoare).

Din totalul accidentelor înregistrate în județul Dâmbovița, peste 60% s-au produs pe fondul nerespectării regulilor de circulație amintite anterior.

Cu privire la faptele de natură penală înregistrate, în perioada ianuarie – iunie a.c., la nivelul județului Dâmbovița, infracțiunile sesizate înregistrează o creștere de 8,7%, față de perioada similară a anului trecut, ponderea cea mai mare fiind reprezentată de infracțiunile judiciare, respectiv 71,41% din totalul faptelor penale semnalate.

Totodată, infracțiunile stradale sesizate au înregistrat o creștere cu 2,86%, față de anul 2023, 51% dintre acestea fiind comise în mediul urban și 49% în mediul rural.

Statistica evidențiază o creștere a infracțiunilor de lovirea sau alte violențe cu 11,34% şi a faptelor de amenințare cu 31,1%, dar și o scădere cu 11,13% în cazul faptelor de furt.

În perioada analizată, la nivelul Serviciului de Investigații Criminale, au fost înregistrate 4 infracțiuni de mare violență, respectiv două infracțiuni de omor și două infracțiuni de tentativă de omor, fiind dispuse 12 ordonanțe de reținere urmate de dispunerea măsurii de arestare preventivă față de 9 persoane, măsura arestării la domiciliu față de 2 persoane și măsura controlului judiciar în cazul unei persoane.

În cauzele penale instrumentate, la nivelul polițiilor municipale și orășenești din județul Dâmbovița, au fost dispuse peste 180 de măsuri preventive, fiind emise peste 60 de mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile și dispuse peste 100 de măsuri privind plasare sub control judiciar pentru 60 de zile.

Din analiza datelor statistice privind infracțiunile sesizate, în primele șase luni ale acestui an, în ceea ce priveşte numărul faptelor prevăzute de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, la nivelul judeţului Dâmboviţa, au fost semnalate 894 de infracţiuni (+10,37%), ponderea acestora fiind reprezentată de faptele de lovire sau alte violenţe ( peste 70%).

Din totalul faptelor sesizate, 579 de infracţiuni au fost săvârșite la domiciliu, iar 315 în spațiul public.

La începutul anului 2024, se aflau în lucru 153 de ordine de protecție, iar, în primele 6 luni ale acestui an, au fost emise 95 ordine de protecție, din care 72 provenite din ordine de protecție provizorii.

În ce privește ordinele de protecție provizorii, au fost emise 109 ordine, dintre care 36 în mediul urban și 73 în mediul rural, 107 dintre acestea fiind confirmate de către procuror.

În perioada analizată, au fost realizate 1.087 de intervenții la cazuri de violență domestică, 300 în mediul urban și 787 în mediul rural, 760 dintre acestea fiind semnalate prin S.N.U.A.U. 112.

De asemenea, amintim că în cursul lunii iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 10 Poliție Rurală Petrești au primit două apeluri telefonice, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112, referitoare la faptul că o persoană este sechestrată.

Imediat, au fost efectuate verificări, fiind identificate în siguranță, la domiciliu, persoanele care au apelat la 112, respectiv doi minor de 13 și 7 ani, din Grozăvești.

Subliniem că o astfel de sesizare necesită intervenția promptă a structurilor specializate pentru soluționarea acelui eveniment, precum și angrenarea unor efective suplimentare, context în care apelurile abuzive sau false pot împiedica oamenii care au nevoie de ajutor să primească asistența necesară.

Totodată, în primele șase luni ale acestui an, pentru apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112, polițiștii au aplicat 96 de sancțiuni contravenționale, iar pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, au fost aplicate 121 de sancțiuni contravenționale.

În ceea ce privește criminalitatea economico-financiară, în primele șase luni ale acestui an, au fost sesizate 721 de astfel de infracțiuni, ceea ce reprezintă o creștere de 25,6%.

Polițiștii au efectuat 96 de percheziții domiciliare, iar, în urma probatoriului administrat, față de 18 persoane au fost dispuse măsuri preventive, respectiv 3 persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, iar 15 au fost plasate sub măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Pentru abaterile de la lege descoperite, polițiștii au aplicat 85 de sancțiuni contravenționale și au dispus măsuri asiguratorii în valoare de peste 3.700.000 lei.

În domeniul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, polițiștii de la structura de specialitate au efectuat 33 de acțiuni și 9 percheziții domiciliare pe linia respectării legislației în vigoare.

Au fost aplicate 60 de sancțiuni contravenționale pentru neregulile descoperite, iar ca urmare a activităților desfășurate în cadrul dosarelor penale instrumentate și a acțiunilor derulate, au fost indisponibilizate 22 de arme de foc, 175 de cartușe, peste 80 de kilograme de carne de vânat și peste 100 de litri și 37 de kilograme de produse de protecția plantelor.

Pentru deservirea comunității, polițiștii au eliberat 48 de permise de armă, au prelungit valabilitatea în cazul altor 125 de permise și au eliberat 170 de autorizații pentru procurarea de arme letale/neletale.

Este de menționat că au fost anulate 24 de permise de armă și suspendate alte 3.

În ceea ce privește activitatea din domeniul protecției animalelor, polițiștii au acționat permanent pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale îndreptate împotriva animalelor, a relelor tratamente și a cruzimii față de acestea, precum și pentru verificarea respectării regimului de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, a condițiilor de sănătate, bunăstare și deținere a animalelor şi pentru identificarea și verificarea adăposturilor publice și private unde sunt cazate animale cu sau fără stăpân.

În perioada ianuarie-iunie a.c., la nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor au fost înregistrate 28 de dosare penale și 167 de petiții și reclamații care au fost soluţionate.

Printre faptele de natură penală pentru care sunt efectuate cercetări se află infracțiunile de uciderea animalelor cu intenție, fără drept, rănirea sau schingiuirea animalelor, efectuarea de intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animale sub forma cupării urechilor și a cozilor.

În plus, în județul Dâmboviţa, de la începutul anului, poliţiştii au efectuat 56 de acţiuni, fiind aplicate 266 de sancțiuni contravenționale

Pentru identificarea neregulile din domeniul pazei obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecției persoanelor, polițiștii de la ordine publică, în perioada ianuarie-iunie a.c., au controlat peste 1.000 de unități, dintre care 184 au fost săli și incinte de exploatare a jocurilor de noroc, 60 de instituții de creditare din categoria băncilor și 621 unități și instituții de interes public.

De asemenea, au fost desfășurate activități pentru verificarea documentației în vederea acordării licenței/reînoirii licenței în domeniul pazei pentru 21 de societăți comerciale, au fost eliberate 200 de atestate pentru profesia de agent de securitate, iar, pentru încălcarea prevederilor legale din domeniu, au fost retrase 8 atestate.

În plus, au fost eliberate 84 de avize pentru proiectele sistemelor de alarmare și au fost avizate 94 de planuri de pază/transport valori.

Tot în vederea deservirii comunității, în cursul primului semestru din anul 2024, au fost eliberate 25.728 de certificate de cazier judiciar și 4.101 de certificate de integritate comportamentală.

Precizăm că certificatul de cazier judiciar pentru persoanele fizice se obține de la orice subunitate de poliție în care funcționează ghișeul pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar, iar acesta se eliberează, de regulă, pe loc sau în cel mult 3 zile lucrătoare.

De asemenea, certificatul de cazier judiciar poate fi obținut și online de către persoanele fizice de cetățenie română prin platforma HUB.MAI.GOV.RO sau prin intermediul platformei www.ghișeul.ro.

Menționăm că procentul de ocupare al funcțiilor existente la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița este de peste 80%.

Subliniem că în continuare polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor acționat în spiritul legii, iar toate activitățile desfășurate sunt în sprijinul și pentru siguranța comunității din județul nostru.

Totodată, în perioada următoare obiectivele Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița sunt reprezentate de creșterea gradului de siguranță publică, protecția cetățeanului, siguranță stradală, rutieră, siguranță școlară, eficientizarea activității de prevenire și combatere a infracțiunilor contra patrimoniului și persoanei, respectiv a celor asociate violenței domestice și a agresiunilor de natură sexuală, eficientizarea activităților de contracarare a infracțiunilor contra mediului, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei și combaterea tuturor formelor de criminalitate.

IPJ DÂMBOVIȚA