Gigantul britanic al medicamentelor GlaxoSmithKline (GSK) a declarat astăzi că a soluţionat un proces în Illinois (termenii înţelegerii sunt ţinuţi confidenţiali), după ce un client a pretins că un medicament comercializat pentru arsuri la stomac, Zantac, acum retras de pe piaţă, i-a provocat cancer.
Aprobat pentru prima dată în 1983, Zantac, vândut în diferite momente de GSK, Pfizer, Sanofi şi de Boehringer Ingelheim, a devenit cel mai bine vândut medicament din lume în 1988 şi unul dintre primele care a depăşit un miliard de dolari în vânzări anuale.
Companiile farmaceutice care au comercializat medicamentul se confruntă cu mii de acţiuni intentate împotriva lor, inclusiv peste 70.000 de procese în Delaware.
Procesele au început să se adune după ce, în 2020, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente a cerut producătorilor să retragă medicamentul de pe piaţă.
Autoritatea statului prezentase temeri că ranitidina, un ingredient activ al medicamentului, s-ar putea descompune într-o substanţă chimică cancerigenă în timp sau dacă este expusă la căldură.
GSK nu şi-a asumat nicio răspundere şi a spus că se va apăra cu fermitate în orice alte litigii legate de Zantac. Acţiunile companiei au crescut atunci cu mai mult de un punct procentual la Londra.
Cu toate acestea, la începutul lunii iunie, când cazul Zantac a început să devină evident, acţiunile au scăzut puternic pe bursă. Potrivit analiştilor, afacerea şi tranzacţiile ar putea înregistra daune de 3 miliarde de dolari.
De asemenea, compania farma – Pfizer a decis să încheie înțelegeri în peste 10.000 de procese în legătură cu riscurile de aparație a cancerului în urma medicamentului ZANTAC pentru arsuri la stomac.
Editor: IFA