Doi cetăţeni străini, un român şi un sârb, sunt acuzaţi în SUA că au făcut parte dintr-o conspiraţie ani de zile pentru a comite atacuri de tip „swatting”şi ameninţări cu bombă împotriva unor cetăţeni americani, între care s-au aflat înalţi responsabili guvernamentali, potrivit unui comunicat de presă al Biroului procurorului general al SUA, districtul Columbia, publicat miercuri pe site-ul https://www.justice.gov.
Thomasz Szabo, în vârstă de 26 de ani, din România, şi Nemanja Radovanovic, 21 de ani, din Serbia, au fiecare un cap de acuzare pentru conspiraţie, 29 de acuzaţii de ameninţări şi informaţii false cu privire la explozibili şi patru capete de acuzare pentru transmiterea de ameninţări în comerţul interstatal şi exterior, notează sursa citată, potrivit Agerpres.
Acuzaţiile au fost anunţate miercuri de procurorul american Matthew M. Graves şi de alţi responsabili din domeniul justiţiei.
Potrivit rechizitoriului, Szabo, Radovanovic şi alte persoane au făcut parte dintr-o conspiraţie care a început cel târziu în decembrie 2020 şi a continuat până în ianuarie 2024. Conspiratorii au obţinut informaţii personale de identificare, inclusiv adrese de domiciliu, pentru victimele lor, apoi au comis atacuri de tip „swatting” prin raportarea falsă a unor situaţii de urgenţă cu scopul de a provoca deplasarea poliţiei la domiciliul victimei.
Szabo ar fi fost organizatorul şi moderatorul unor grupuri de chat în care conspiratorii comunicau între ei, folosind diverse parole.
Potrivit acuzării, inculpaţii au comis atacuri de tip „swatting” împotriva a 40 de persoane particulare şi a 61 de oficiali, între care membri ai Congresului, oficiali de stat. Rechizitoriul susţine de asemenea că inculpaţii au recurs la ameninţări cu bombă care au vizat medii de afaceri, instituţii religioase şi o universitate.
„Swatting nu este o farsă fără victime – pune în pericol oameni adevăraţi, risipeşte resurse preţioase ale poliţiei şi provoacă traume emoţionale semnificative”, a afirmat procurorul american Graves. „Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a-i găsi pe făptaşi şi a-i trage la răspundere, indiferent unde s-ar afla”, a spus el.
Acest caz este investigat de U.S. Secret Service Washington Field Office and Criminal Investigative Division şi de alte autorităţi în domeniu.
Autorităţile americane au beneficiat de asistenţă din partea biroului Secret Service din Bucureşti, se arată în comunicat.
Cazul este urmărit penal de procurorul adjunct Conor Mulroe. Un rechizitoriu este doar o acuzare şi toţi inculpaţii sunt prezumaţi nevinovaţi până când se dovedesc vinovaţi dincolo de orice îndoială în instanţa de judecată.
Editor: IFA