Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că necesarul de paturi pentru îngrijiri paliative în România este de 4.000, dintre care 3.300 de paturi există în acest moment. Rafila susține că cifrele care au circulat în spațiul public, cum că România are acoperit în acest moment mai puțin de 20% din necesarul de servicii paliative, reprezintă informații „eronate”. El a anunțat miercuri, la Guvern, includerea la decontare a tuturor categoriilor de servicii de paliație, nu numai cele acordate în unităţi medicale specializate, ci şi cele din ambulatoriu sau la domiciliu.
„Numărul estimat de paturi necesar pentru paliație în România este de 4.000. Noi avem în acest moment 3.300 de paturi, dintre care 3.000 sunt în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate”, a afirmat miercuri ministrul Sănătății, într-un briefing de presă la Guvern.
„Este vorba de implementarea planului naţional de paliaţie, care se adresează nu numai pacienţilor oncologici ci şi cei non-oncologici, prin includerea la decontare a tuturor categoriilor de servicii, nu numai cele de paliaţie acordate în unităţi medicale specializate ci şi cele din ambulatoriu sau la domiciliu, de asemenea tipul de unităţi sanitare care pot organiza astfel de servicii va fi extins.”
Rafila a adăugat că „nu discutăm doar despre paturi, pentru că o componentă importantă, cea care a fost abordată astăzi, se referă la îngrijirile la domiciliul pacientului. Se deplasează persoane specializate la domiciliul pacientului pentru acordarea acestor îngrijiri paliative.”
„Au tot circulat tot felul de cifre – că avem doar 20%, că avem 5%… Eu vă spun că acel program, care a fost făcut cu fonduri norvegiene, au lucrat inclusiv cei de la Hospice, ANMCS, Ministerul Sănătății, reprezentanți ai spitalelor. Numărul estimat de paturi necesar pentru paliație în România este de 4.000”, a încheiat ministrul Sănătății.
Editor: IFA