You are currently viewing Academia Română a acordat 31 de burse elevilor și studenților cu potențial cognitiv deosebit

Academia Română a acordat 31 de burse elevilor și studenților cu potențial cognitiv deosebit

Acordarea de burse elevilor și studenților cu potențial cognitiv deosebit, dar cu posibilități materiale deficitare, constituie o direcție prioritară a programului Academia Română în dialog cu tinerii.

Altfel, săptămâna aceasta, 31 de elevi bursieri ai Academiei Române contractele de acordare a burselor de merit pentru anul școlar 2024-2025. Evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române, în prezența acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, inițiator al Programului „Academia Română în dialog cu tinerii“, acad. Marius Andruh și acad. Dumitru Murariu, vicepreședinți ai Academiei Române, și prof.univ. Alexandru Morega, reprezentant al Fundației „Patrimoniu“ a Academiei Române, care asigură fondurile de finanțare a burselor.

Cei 31 de elevi provin din cele trei serii de sesiuni de selecție organizate de Academia Română în perioada 2022-2024. Academia Română a selectat anual un număr de 10-12 elevi performanți, dar cu venituri insuficiente, și a prelungit acordarea burselor tuturor elevilor care și-au menținut rezultatele școlare la standarde înalte.

Academia Română a constituit un fond special destinat burselor pentru tinerii supradotați, format din fonduri proprii, respectiv Fondul Recurent al Donatorilor, și din sponsorizări.

Bursele de susținere se acordă pe bază de competiție, organizată la nivel național. Criteriile luate în considerare sunt:
-rezultatele școlare
-premiile obținute la olimpiadele naționale și internaționale
-situația materială a părinților /aparținătorilor
-motivația și dorința de a acumula cunoștințe și de a evolua profesional
-capacitatea creativă și inovativă.
Competiția se anunță prin intermediul inspectoratelor școlare și prin coordonatorii grupurilor de elevi olimpici pe domenii, precum și prin intermediul mass-media și al site-ului Academiei Române. Anunțul este însoțit de criteriile de selecție stabilite de Consiliul de coordonare a programului.
Elevii/studenții transmit către comisia de selecție, prin poșta electronică sau prin poșta clasică, un dosar care cuprinde cererea, rezultate școlare, starea materială a susținătorilor și recomandarea profesorului care le coordonează activitatea școlară.
Elevii/studenții eligibili, selectați pe baza setului de criterii stabilite de Consiliul de coordonare a programului, sunt invitați la un interviu.
În urma interviurilor organizate în București, Timișoara, Cluj și Iași se aprobă lista câștigătorilor burselor.

Bursele se acordă anual până la finalizarea studiilor de liceu și/sau de facultate.

Editor: IFA