You are currently viewing Pelicula „Anul nou care n-a fost” a obținut premiul pentru Cel mai bun film din secţiunea Orizzonti la Veneţia

Pelicula „Anul nou care n-a fost” a obținut premiul pentru Cel mai bun film din secţiunea Orizzonti la Veneţia

Pelicula „Anul nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureşanu, a fost recompensat sâmbătă cu premiul pentru Cel mai bun film din secţiunea Orizzonti la Festivalul de Film de la Veneţia.

„Anul nou care n-a fost/ The New Year that Never Came”, primul lungmetraj de ficţiune scris şi regizat de Bogdan Mureşanu, este o tragicomedie a cărei acţiune se desfăşoară într-o singură zi, înaintea Revoluţiei din 1989, în care personajele caută normalitate, siguranţă, iubire, libertate şi sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică.

Regizorului Bogdan Mureşanu i-a fost înmânat sâmbătă seară premiul pentru Cel mai bun film din secţiunea Orizzonti în cadrul ceremoniei de închidere a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

Dedic acest premiu întregii echipe care a lucrat la acest amplu film, cu peste 40 de actori minunaţi. De asemenea, pentru că acest film aminteşte şi despre viaţa sub un regim dictatorial dedic acest premiu tuturor oamenilor din lume aflaţi încă această situaţie, care caută demnitate, libertate şi umanitate. Sper să aveţi un An Nou aşa cum am avut şi noi”, a spus regizorul Bogdan Mureşanu, potrivit paginii de Facebook a filmului.

Filmul a câştigat şi Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, Biennale Cinema, iar criticii independenţi prezenţi la ediţia 81 a Festivalului au apreciat filmul care a câştigat, din partea reprezentanţilor acestora, premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu.

Filmul a obţinut totodată şi Premiul Bisato d’Oro al criticilor independenţi, pentru Cel mai bun scenariu.

Dintre filmele eligibile – lungmetraje de debut din secţiunile Orizzonti şi Settimana Internazionale della Critica – am ales să premiem un film care se evidenţiază prin regia ambiţioasă şi remarcabilă. Cele şase poveşti distincte, aparent independente iniţial, se interconectează gradual într-un rar echilibru al firelor narative. Filmul culminează într-o profundă explorare a comportamentului uman, influenţat de frica represiunii politice, împărtăşită de generaţii care au trăit sub un regim autoritar. Apreciem acest film pentru viziunea sa politică atentă, povestirea sofisticată şi antrenantă, echilibrul artistic al tonurilor şi castingul excepţional”, a explicat juriul.

Editor: IFA