2024, an electoral.
Iar acum mai bine de patru ani va spuneam că exercitarea dreptului de a vota este unul dintre pilonii cei mai de preț ai democrației și că, în opinia mea, ar trebui să vorbim despre, să conștientizăm importanța acestui act, să deschidem ochii larg și să realizăm că alegerile noastre prezente sunt cele care ne vor influența pentru totdeauna viitorul.
Toate studiile arată faptul că tinerii pot modifica într-un proces covârșitor rezultatele alegerilor prin prezența la vot. În rândul oamenilor, mai ales în rândul celor care au atins recent varsta majoratului, se înregistrează o preocupare considerabiă pentru tot ceea ce înseamnă dreptul la vot, exercitarea acestuia, alegerile – indiferent de faptul că sunt prezidențiale, locale, parlamentare sau europarlamentare. Eu, una, nu găsesc decât beneficii în această preocupare și nu mă pot manifesta nicicum, ci doar bucurându-mă. De fiecare dată când oamenii ies la vot nu fac altceva decât să onoreze democrația și pe cei ce au luptat cu viața pentru ea. În toată lumea, prezența la vot crește.
Revin la..
Dicționarul Explicativ al Limbii Române ne oferă explicația cea mai corectă, cea mai concisă, cea mai explicită și, după părerea mea, cea mai pertinentă. Votul, înseamnă, astfel, “exprimarea opiniei cetățenilor unui stat în legătură cu alegerea reprezentanților lor în organele de conducere; opinie exprimată de membrii unei adunări constituite în legătură cu o candidatură, cu o propunere sau cu o hotărâre”.
Definiția subliniază în mod evident faptul că votul exprimă o părere, o alegere a cetățenilor, privind reprezentanții aflați în funcțiile de conducere. Democrația reprezentativă este cea care oferă posibilitatea tuturor oamenilor – cu excepțiile de rigoare – să își exprime poziția politică și nu numai. Este de la sine înțeles că atunci când vine vorba de adoptarea unor legi, de modificarea altora, de bunul mers al unui oraș, al țării, de sistemul sanitar, de cel al învățământului, de cel al transportului, deci de infrastructură, de spitale, de elevi, este imposibil să ne fie cerută părerea tuturor. Acesta este motivul pentru care, ieșind la vot, nu facem altceva decât să ne alegem niște reprezentanți care, surpriză!, să ne reprezinte. Să aleagă pentru noi. Văd adesea lozinca “eu cu cine votez?”, păi votăm cu cei cu care rezonăm cel mai tare, oferim acest vot de încredere celor despre care credem că ne vor susține idealurile. Trebuie să înțelegem că cei pe care îi votăm sunt cei ce ne vor reprezenta.
Și 2020 a fost un an important din punct de vedere electoral. Mă bucur că aplecându-mi ochii peste rândurile redactate atunci, opinia mea a rămas aceeași. Știți ce aveți de făcut, căci așa cum am mai spus-o deja.. anul 2024 este un an al alegerile care cu siguranță ne vor influența viitorul.
Pasionată de artă în toate formele ei, Alexandra Marinescu este master al Facultății de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea Valahia din Târgoviște.