În localitatea Vișinești județul Dâmbovița, a avut loc un eveniment mai puțin obișnuit și foarte rar întâlnit. Duminică 15 septembrie 2024 a sunat clopoţelul şi pentru una din generaţiile anilor ’60 ale Școlii generale Vişineşti, prilej de revedere, de a mai şti unii de alţii şi de a depăna amintiri.
La frumosul eveniment au răspuns ”prezent” 22 de foşti elevi. Întâlnirea foştilor colegi de școală generală a debutat chiar cu sunetul de clopoţel, care a invitat elevii să intre la oră. În prezenţa actualului director al şcolii, doamna Mihaela Petrică, foştii elevi au intrat în clasa unde au învăţat timp de 8 ani de zile şi şi-au amintit de cum au stat în bănci încă din clasele mici, învăţător fiind regretatul domn Constantin Niţescu, învăţător al celor mai multe generaţii din Şcoala generală Vişineşti.
Au depănat câteva amintiri şi apoi au vizitat şi noua clădire a Școlii Gimnaziale Vişineşti, unde au văzut noile condiţii de desfăşurare a orelor.
Cu ajutorul Primăriei şi cu o implicare deosebită a primarului Nicolae Stoica şi a viceprimarului Marian Ţapu, ora de dirigenţie şi masa colegială s-au desfăşurat la Căminul Cultural din Vişineşti. La începutul „orei de dirigenție”, doamna prof. Teodorina Nedelcu, diriginta clasei, plină de emoţie, a inserat în cuvântul său melodia “Parcă ieri când ne-am strâns”, în amintirea anilor cu bănci, catalog și uniforme.
S-a „strigat” catalogul, fiecare elev răspunzând prezent şi povestind despre realizările din viață şi familie, aşa cum se procedează la astfel de întâlniri.
Am asistat la momente emoţionante, unii dintre ei având chiar lacrimi în ochi de emoție, nostalgie sau bucurie. După tradiție, în memoria absolvenților și a cadrelor didactice decedate, s-a păstrat un moment de reculegere.
La eveniment a fost invitat şi preotul localităţii Vişineşti, părintele Constantin Rădulescu, care a ţinut un foarte frumos cuvânt de învăţătură. La finalul orei de dirigenţie a luat cuvântul domnul primar Nicolae Stoica, care a menţionat că această întâlnire specială “marchează un moment special în viaţa comunităţii noastre”. La finalul cuvântării, domnul primar a înmânat fiecărui participant câte o diplomă de recunoştinţă “pentru contribuţia adusă comunităţii noastre şi pentru legătura specială păstrată cu Vişineştiul de-a lungul anilor”.
În continuare, foștii absolvenți, unii însoțiți de „jumătățile” lor, au depănat amintiri la o masă colegială, în cinstea evenimentului. Preț de câteva ore cu toții au resimțit nostalgia școlii de altădată, asociată cu anii copilăriei. Iar pentru că revederea a fost atât de reușită, și-au propus să o repete cu o proximă ocazie.
Pentru implicarea în acest eveniment foştii elevi aduc mulţumiri prof. Eugenia Lăcraru, doamnei director Mihaela Petrică şi în mod special domnului primar Nicolae Stoica şi domnului viceprimar Marian Ţapu.
Fost elev al acelei generaţii, Mihail Mărăşescu