Autorităţile ungare au instalat baraje şi diguri provizorii pe o lungime de 544 de kilometri de-a lungul Dunării şi altor râuri ca urmare a riscului de inundaţii în urma precipitaţiilor abundente provocate în zona centrală a Europei de ciclonul Boris în ultimele zile, a anunţat miercuri guvernul ungar, transmite agenţia EFE.
Debitul Dunării a crescut dinspre Austria şi Slovacia, unde situaţia începe să se îmbunătăţească. Autorităţile maghiare au declarat stare de alertă în zonele limitrofe Dunării, din cauza riscului de revărsare a fluviului.
Se aşteaptă ca nivelul cursurilor de apă în Ungaria, în principal al Dunării, să continue să crească în zilele următoare şi să ajungă la un nivel care ar fi cu numai 40 de centimetri sub maximul istoric înregistrat în 2013, când au fost revărsări în mai multe zone.
Premierul ungar Viktor Orban, care a vizitat zonele unde se desfăşoară lucrări de combatere a revărsării fluviului, a declarat că inundaţiile ar putea dura până la opt zile.
Oraşele situate în apropierea cursurilor de apă cele mai afectate au instalat deja diguri provizorii, la aceste lucrări participând mii de militari şi sute de voluntari.
Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, a avertizat că „cea mai mare inundaţie din ultimul deceniu” se apropie de oraş. El a asigurat că Budapesta este pregătită pentru creşterea nivelului Dunării. Insula Margareta – înconjurată de Dunăre, în centrul oraşului – a fost închisă, fiind de asemenea închise străzi din apropierea fluviului.
Editor: IFA