Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”, alături de structuri din 16 națiuni membre NATO și partenere, a executat a doua etapă a exercițiului Dynamic Move 2024 pe data de 13 septembrie.
Desfășurat în La Spezia, Italia, exercițiul a reprezentat o platformă esențială pentru exersarea capabilităților de luptă contra minelor și pentru consolidarea cooperării internaționale în domeniul securității maritime. Exercițiul Comandamentului Maritim Aliat al NATO (Allied Maritime Command-MARCOM) a fost găzduit de Italia la Centrul Italian de Instruire și Evaluare pentru Lupta Contra Minelor Marine (Naval Mine Warfare Training and Evaluation Centre – MARICENDRAG).
Participanții la exercițiu au fost organizați în mai multe unități și grupuri operative, care au planificat și condus operațiunile de luptă contra minelor în diverse medii. Unul dintre grupurile operative a fost condus de comandor Sebastian Barote, comandantul grupării navale permanente NATO SNMCMG-2, și a obținut rezultate deosebite, atât în planificarea acțiunilor militare, cât și în execuția acestora.
„Acest exercițiu joacă un rol important în asigurarea pregătirii structurilor NATO destinate luptei contra minelor. Avem oportunitatea de a ne antrena împreună, de a exersa procedurile comune, de a schimba idei și de a împărtăși experiențele proprii, însă și de a învăța unii de la ceilalți. Exercițiul Dynamic Move ne permite să creștem interoperabilitatea dintre forțele noastre și să demonstrăm unitatea și coeziunea Alianței, precum și angajamentul nostru față de valorile comune ale statelor membre NATO.”.
Arhitectura exercițiului a beneficiat și de prezența și experiența reprezentanților Centrului de Excelență pentru Lupta Contra Minelor Marine (NMWCOE – Naval Mine Warfare Center of Excellence), Academiei Navale Belgiene (NAC), Centrului American pentru Dezvoltarea Capacității de Luptă la Suprafață și Contra Minelor (US NSMWDC – U.S. Naval Surface and Mine Warfighting Development Center), Centrului pentru Cercetare și Experimentare Maritimă (CMRE – Center for Maritime Research and Experimentation), care au susținut prezentări despre vehiculele subacvatice fără pilot (UUVs) și Infrastructura Subacvatică Critică (CUI).
Dynamic Move II a inclus o fază de planificare pe timpul căreia participanții au abordat mai multe domenii critice specifice planificării și ducerii acțiunilor militare, inclusiv Cooperarea Navală și Ghidaj pentru Transportul Maritim (Naval Cooperation and Guidance for Shipping-NCAGS), Sistemul de Informații de Navigație Mondială al Aliaților (Allied Worldwide Navigational Information System-AWNIS), Lupta Aerienă Contra Minelor (Air MCM), operațiuni amfibii, relații publice și informare, Dreptul Mării și cele mai recente amenințări asupra libertății de navigație.
O altă componentă a Dynamic Move II 2024 a fost Exercițiul Asistat pe Calculator (CAX). Această fază a permis participanților să simuleze și să exerseze lupta contra minelor într-un mediu virtual controlat. CAX a oferit un cadru realist, dar sigur, pentru antrenament în diferite scenarii tactice, permițând forțelor să își perfectioneze strategia și modul de acțiune. Utilizând simulări avansate pe calculator, exercițiul a replicat medii maritime complexe și amenințările legate de lupta contra minelor, care ar putea fi întâlnite în operațiuni reale. Acest lucru a permis participanților să dezvolte și să testeze reacția la situațiile imprevizibile și dificile întâlnite, asigurându-se că le pot gestiona eficient.
Faza CAX a oferit comandanților și participanților oportunitatea de a lua decizii în timp real și de a conduce un exercițiu amplu într-un mediu virtual. Aceștia au avut oportunitatea să analizeze situații în evoluție, să coordoneze răspunsuri și să testeze eficacitatea diferitelor tactici. Această fază, nu numai că a îmbunătățit abilitățile tehnice și tactice ale participanților, dar a și demonstrat valoarea mediilor de antrenament simulate în îmbunătățirea pregătirii și eficacității în lumea reală, în domeniul luptei contra minelor.
Editor: IFA