Răvășitul oilor, sărbătoarea tradițională a toamnei, care are loc, în fiecare septembrie, la Runcu atrage tot mai mulți turiști, la fiecare ediție. Anul acesta și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului le-a lansat românilor invitația de a se bucura de frumusețea locurilor și bunătățile aduse de traducătorii locali, la poalele Munților Leaota.
„La final de săptămână vă propunem o plimbare până la poalele Muntelui Leaota, unde să savurați un bulz ciobănesc, la Runcu, la Răvășitul Oilor.
Organizarea unei serbări dedicată uneia dintre ocupațiile tradiționale ale românilor în această localitate este cum nu se poate mai potrivită, căci legendele spun că numele așezării vine de la ciobanul ardelean Runceanu care a venit cu turmele aici și găsind pășuni, ape, munți și dealuri a rămas în zonă. Localitatea străbătută de râul Ialomicioara este atestată prima dată în anul 1564.
Un colț de rai, ferit de agitație, cu un peisaj de o frumusețe idilică, comuna Runcu este alegerea potrivită pentru o escapadă de weekend. Coline împădurite, fânețe și susurul apelor, toate te îndeamnă la relaxare.
Pasionații de drumeții se pot încumeta să urce până la Vârful Leaota, cu o altitudine de peste 2500m, de unde pot vedea întreaga zonă. Drumul prin pădure duce și către Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, construită pe platou, într-o poiană, unde vizitatorii pot să își tragă sufletul și să se reculeagă.
Pe traseu, turiștii vor întâlni „Blidele”, formațiuni calcaroase formate prin eroziunea apei, „Moara haiducilor” un loc în care legenda spune că se întâlneau bandiții pentru a împărți prada și „Moara dracilor”, o stâncă mare cu un fel de fereastră săpată în ea.
Răvășitul oilor de la Runcu este un eveniment anual de renume, care sărbătorește transhumanța, întoarcerea ciobanilor cu turmele de oi de la munte. La manifestare participă păstori din Dâmbovița, dar și din județele apropiate, care își etalează produsele. De la brânzeturi după rețete tradiționale, la pastramă și celebrul bulz, vizitatorii se pot bucura de o experiență gastronomică inedită, dar și de un program artistic cu muzică populară, un concurs de cai grei și plimbări pe cai.
Peisaje de poveste, mâncare bună și locuri noi de descoperit, sunt argumentele noastre pentru a vă invita să descoperim Runcu”, se arată pe pagina Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
AUTOR: F.S.