You are currently viewing Guvernul a redus valoarea și perioada de acordare a ajutoarelor pentru refugiații ucraineni
Thousands of Refugees at Lviv Station in Western Ukraine, where they’ve arrived from all over the country and are desperately trying to get onto trains to Poland, Hungary, Slovakia and Romania.Material must be credited "The Sun/News Licensing" unless otherwise agreed. 100% surcharge if not credited. Online rights need to be cleared separately. Strictly one time use only subject to agreement with News Licensing,Image: 665400198, License: Rights-managed, Restrictions: Usage is subject to our terms and conditions. Electronic storage is prohibited., Model Release: no, Credit line: Profimedia

Guvernul a redus valoarea și perioada de acordare a ajutoarelor pentru refugiații ucraineni

O hotărâre de guvern adoptată miercuri reglementează cuantumul şi condiţiile de acordare a sumelor forfetare pentru refugiații ucraineni.

Beneficiarii acestor ajutoare pot primi bani pentru acoperirea cheltuielilor de cazare maximum 3 luni consecutiv, scrie Agerpres care citează un comunicat emis de Executiv. Sumele de care beneficiază sunt de 750 lei/lună pentru o persoană singură şi 2.000 lei/lună pentru o familie.

De asemenea, se reduce cuantumul sumelor acordate beneficiarilor anteriori, găzduiţi în locaţiile stabilite de comitetele judeţene, precum şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă de la 750 lei la 500 lei/lună pentru persoana singură şi de la 2.000 lei la 1.500 lei/lună pentru o familie.

Conform unei alte modificări, în cazul antepreşcolarilor şi preşcolarilor, condiţia de a fi înscrişi în grupe de studiu se consideră îndeplinită şi în situaţia în care solicitantul prezintă un document emis de unitatea de învăţământ preuniversitar din care să rezulte că minorul nu poate fi înscris, din lipsa locurilor.

Până acum, această posibilitate nu exista. Ajutorul de stat de acorda doar celor care aveau copii înscriși într-o formă de învățământ în România, iar părinții lor aveau un job. Cu criza de locuri la grădinițe din sistemul preșcolar din România nu e greu de înțeles de ce această exigență a căzut, cel mai probabil la proba cu realitatea din teren.

În plus, se elimină verificările realizate prin intermediul sistemului informatic PatrimVen şi a Sistemului Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR). Totodată, se stabileşte faptul că sumele rezultate din aplicarea HG nr. 368/2023 şi nevirate unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale se virează la data alocărilor bugetare cu această destinaţie”, se mai spune în comunicat.

Editor: IFA