Profesorul Dan Vodnar, unul dintre cei mai citați cercetători români, așa cum reiese din topul Top World Ranking of Scientists 2%, realizat de Universitatea Stanford (California, SUA), împreună cu Editura Elsevier și cu organizația de cercetare științifică SciTech Strategies, a făcut public un studiu care prezintă legătura dintre consumul de alimentele Ultra-Procesate și Riscul de Boli Cardiovasculare.
,,Un nou studiu major, publicat în The Lancet, a analizat date din trei mari cohorte din SUA și a arătat că un consum ridicat de alimente ultra-procesate (UPF) este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare (BCV), boli coronariene (CHD) și, în mai mică măsură, accidente vasculare cerebrale (AVC).
Ce au descoperit cercetătorii?
• Persoanele care consumă cele mai multe alimente ultra-procesate au un risc cu 11% mai mare de a dezvolta BCV și un risc cu 16% mai mare de boli coronariene.
• Anumite categorii de UPF, cum ar fi băuturile îndulcite și carnea procesată, au fost puternic asociate cu un risc crescut, în timp ce alte produse, precum cerealele și iaurtul, pot avea chiar efecte protectoare!
Ce înseamnă asta pentru noi? Aceste descoperiri subliniază importanța unei alimentații echilibrate. Reducerea consumului de băuturi îndulcite și carne procesată ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății inimii.
Este timpul să fim mai conștienți de ceea ce mâncăm! Alimentația sănătoasă înseamnă mai mult decât calorii – contează și calitatea ingredientelor pe care le alegem zilnic!”, prezintă cercetătorul român.
Editor: IFA