You are currently viewing Sfaturile pompierilor dâmbovițeni, în contextul condițiilor meteo severe anunțate de meteorologi și hidrologi

Sfaturile pompierilor dâmbovițeni, în contextul condițiilor meteo severe anunțate de meteorologi și hidrologi

Având în vedere informațiile oferite de Administrația Națională de Meteorologie și ploile care au pus deja stăpânire pe toată țara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Basarab ! Dâmbovița revine cu câteva informații utile pentru cetățeni.

Înainte de o eventuală inundație:
Monitorizează avertismentele locale. Urmărește mesajele RO Alert, sistemul de avertizare de urgență și avertizările hidrologice și meteorologice.
Curăță jgheaburile, șanțurile și canalele de scurgere pentru a permite apei de ploaie să se scurgă. De asemenea, ai grijă ca și canalele de scurgere din casă să fie desfundate și să nu fie acoperite cu mobilier.
Nu arunca gunoiul menajer și deșeurile vegetale în albiile râurilor.
Protejează parterul și subsolul casei pentru a evita pătrunderea apei.
Stabilește un plan de urgență împreună cu familia.
Asigură-ți locuința împotriva inundațiilor. Contactează compania de asigurări și primăria pentru instrucțiuni detaliate privind protecția împotriva inundațiilor a locuinței tale.

În timpul unei eventuale inundații:
Respectă recomandările transmise de autorităţi la tv, radio, aplicația DSU, sistemul Ro-Alert. Urmează recomandările de siguranță și evacuare.
Dacă ai timp, securizează-ți casa. Mută obiectele de valoare la etaj. Protejează ferestrele și închide ușile. Construiește bariere (de exemplu, cu saci de nisip) pentru a opri apa să intre în casă. Închide toate utilitățile, dacă ești în siguranță.
Decuplează întrerupătorul general de energie electrică (contoar). Scoate aparatele electrice din priză.
Nu atinge echipamentele electrice dacă ești ud ori stai în apă.
Adăpostește-te rapid, fie într-o zonă ridicată din apropiere, fie la etajele superioare sau pe acoperișul casei. Așteaptă acolo echipele de salvare.
Încuie uşile casei şi protejează ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.
Evacuează animalele şi bunurile de valoare în locuri sigure (de refugiu), dinainte stabilite.
Nu merge și nu conduce prin apele inundațiilor. Un șuvoi de 15 cm de apă rapidă te poate răsturna, iar unul de 30 cm îți poate lua pe sus mașina.

 În cazul unor situații de urgență, apelați numărul unic de urgență 112.

AUTOR: F.S.