You are currently viewing SLUJIRE ARHIEREASCĂ LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE – IUBIREA ESTE CEA MAI FRUMOASĂ CALE DE A FI ÎN COMUNIUNE CU DUMNEZEU

SLUJIRE ARHIEREASCĂ LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE – IUBIREA ESTE CEA MAI FRUMOASĂ CALE DE A FI ÎN COMUNIUNE CU DUMNEZEU

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, a săvârșit, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie la Catedrala din Târgoviște, în ziua de 29 septembrie 2024, în duminica a XIX-a după Rusalii.

În cadrul sfintei slujbe, Chiriarhul nostru a hirotonit, întru preot, pe seama Parohiei Valea Lungă Cricov, Protoieria Pucioasa, pe tânărul diacon Constantin Dragomir, absolvent al Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității ”Valahia” din Târgoviște, licență și master.

Referitor la pericopa evanghelică a zilei, Înaltpreasfinția Sa a subliniat, în cuvântul său, că Predica de pe Munte reprezintă esența învățăturii creștine, pe care Fiul lui Dumnezeu Întrupat a propovăduit-o și a dăruit-o întregii omeniri. Ea conține regula de aur a creștinismului, de o frumusețe extraordinară, de fapt legea Noului Testament care are în centrul ei iubirea, iubirea față de Dumnezeu care se validează, se descoperă și se aprofundează prin intermediul iubirii față de aproapele.

Părintele Mitropolit Nifon a arătat, apoi, că recurgerea la violență și răzbunarea, adică contrariul iubirii, reprezintă expresia grosieră a păgânismului, de aceea, astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să revenim la valorile evanghelice, la legea iubirii, adică la concepția de viață creștină! Evanghelia a creat o adevărată revoluție a spiritului prin intermediul iubirii manifestate prin milostivire și dreptate, adevărate virtuți ale comportamentului social, născute din cele trei virtuți cardinale: credința, nădejdea și dragostea. Din această perspectivă, răul trebuie transformat în bine și vindecat prin milostenie, ca aplicație practică, socială a iubirii, fiindcă iubirea este cea mai frumoasă cale de a fi în comuniune cu Dumnezeu.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI